Type Here to Get Search Results !

Заузет храм Украјинске православне цркве у граду Мироновка Кијевске области


У ноћи 6. септембра 2023. године, током полицијског часа, присталице шизматичке „Православне цркве Украјине“ заузели су цркву светог Михаила Украјинске православне цркве у граду Мироновка, Кијевска област, јавља Савез православних новинара позивајући се на прес-службу Белоцерковске епархије Украјинске православне цркве.


Око 4 сата ујутру мушкарци, предвођени „свештеником ПЦУ“ Владимиром Петриком, брусилицом су одсекли браву на порти храма, а затим развалили двери цркве, парохијског дома и помоћних просторија.

Вернике Украјинске православне цркве, који су се окупили код храма, полицајци и представници добровољачке формације територијалне заједнице нису пустили у порту.

11. јуна 2023, присталице „ПЦУ“ организовале су састанак општинске заједнице у Мироновки да „преведу“ парохију г храма  св. арханђела Михаила у њихову организацију, али се већина присутних противила томе. Међутим, иницијатори скупа, међу којима је био и „протојереј“ Владимир Петрик, игнорисали су мишљење већине и глас својих истомишљеника представили као „одлуку верске заједнице“. На основу ове „одлуке“ власти су пререгистровале парохију светог Михаила у парохију „ПЦУ“.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru