Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Смисао нашег живота је у тајни Васкрсења

Дана 22. септембра 2023. године, Црква у Прељини је прославила своју храмовну славу – Свете Јоакима и Ану. Овом приликом, велику духовну радост уприличио је својим доласком и служењем свете архијерејске Литургије Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин.

Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник љубићки и парох прељински протојереј Никола Вучетић, Архијерејски намесник качерски протојереј Светолик Марковић, старешина храма Успења Пресвете Богородице у Чачку протојереј Никола Вукобрат, протојереј Милан Филиповић и ђакон Стефан Симић.

Светој Литургији присуствовао је велики број верног народа и деце. Такође, радост је увећана доласком братства Манастира Вујан.

Након читања Јеванђеља, Епископ Јустин је, у својој надахнутој беседи, истакао колико су Свети Јоаким и Ана значајни за све верујуће у Цркви Христовој. Као битан моменат, Владика је нагласио праведност родитеља Пресвете Богородице. Њихов живот треба да буде узор свима онима који узрастају ка спасењу, а то, између осталог, подразумева праведан живот. Преосвећени је као још један спасоносан пример и узор издвојио праведног Јова. Осим праведног живота, верујући на свом путу мора бити спреман на страдања која воде ка истини Васкрсења. Будући да је Васкрсење центар нашег живота оно подразумева радост свих оних који живе у заједници Цркве. У том светлу, Епископ је на крају беседе пожелео свима радост: „И зато, свима вама који сте овде, вашима у дому и свакоме човеку желим да се вечно радује, али у Господу Богу. Јер, радости без Бога нема.“

На крају Свете Литургије, Епископ Јустин је са свештенством, монаштвом и верним народом пресекао славски колач и осветио славско жито. На позив старешине храма протојереја Николе Вучетића, Преосвећени Владика, свештенство, монаштво и верни народ приступили су трпези љубави коју је, са великим трудом, припремио отац Никола са својом породицом и овогодишњим домаћинима. Током ручка, Епископу, свештенству, монаштву и верном народу се обратио отац Никола захваливши се Епископу на канонској посети, као и свима који су уприличили храмовну славу. Након послужења, Епископ Јустин је благословио народ, а затим је срдачно испраћен од свих присутних.


Извор: Епархија жичка