Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Богородица је покренула наше спасење, јер се кроз њу оваплотио наш Избавитељ


У овај благословени дан, када наша Света Православна Црква празнује Рождество Пресвете Владичице наше Богородице, света обитељ Манастир Каменац прославља своју храмовну славу.


Тим поводом су  сестринство и верни народ имали благослов и радост да дочекају свог архијереја Преосвећеног Господина Јустина, који је началствовао литургијским сабрањем, пресекао славски колач и беседом поучио присутне. Епископу жичком Господину Јустину, саслуживали су Архијерејски намесник жички протојереј Саша Ковачевић, игуман Манастира Згодачице Стефан (Чкоњевић), поручник јереј Владимир Благојевић и јереј Младен Стевановић, служашчи Манастира Каменац и парох честински.

Након ломљења славског колача, монаштву, свештенству и верном народу Епископ Јустин је честитао празник, обративши се пригодном беседом.

Нагласио је да је најбољи начин да се обраћамо Богомајци песмама и химнама. Богородица је покренула наше спасење, јер се кроз њу оваплотио наш Избавитељ. Удостојила се да прими Бога и има потпуну заједницу са Њим. Све то је учинила онога тренутка када је на Благовести одговорила архангелу Гаврилу „нека ми буде поечи твојој“.

-Зашто треба човеку да буде нешто више од онога што јесте, када је и ово превише? Бити човек је превише. А бити свети човек и човек који се спасава, е то је највише. Због тога и долазимо у храмове и манастире, да нађемо светлост и прави пут. И на таквим местима се сусрећемо са Господом у Чаши. Нама је дато да будемо богови по благодати и синови Светлости. Све ове ствари можемо постићи једино уз помоћ Пресвете Богородице. Она се у Светом Писму ретко помиње, али је то зато што је сву славу препустила свом Сину. Све се зна: кроз песме и химне и све оно што је испевано, пун је свет хвале Пресветој Богородици, закључио је Епископ Јустин на крају беседе.

После трпезе љубави у манастирској трпезарији, уз благодарење и молитву Пресветој Богородици,  испратили смо нашег Архијереја са надом на скори поновни сусрет.


Извор: Епархија жичка