Type Here to Get Search Results !

Руска црква протестује против протеривања њених представника из Бугарске


Бугарске власти су 21. септембра 2023. године наредиле старешини Подворја Руске православне цркве у Софији архимандриту Васијану (Змејеву), секретару Подворја протојереју Евгенију Павелчуку и службенику Подворја да напусте земљу у току од двадесет четири часа под лажним изговором да њихов боравак у Бугарској „представља претњу по државну безбедност“.   


„Руска православна црква изјављује снажан протест против неоправданог протеривања њених представника из Бугарске. Протеривање свештенства, чији је позив да служе Богу и људима, проповедају мир и братство међу народима, нечувен је поступак, диктиран русофобским мотивима и жеља да се избришу славне странице заједничке историје Бугарске и Русије“, наводи се у званичном саопштењу Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије поводом инцидента.

„Руска црква Светог Николаја у ​​Софији, при којој се налази Подворје Руске православне цркве, последњих сто година представља символ духовног јединства наших братских народа. Њена историја је уско повезана са најважнијим догађајима у савременој историји Бугарске православне цркве, међу којима је и превазилажење грчко-бугарског раскола и успостављање Бугарске патријаршије. Парохијани Подворја, међу којима је било много представника руске емиграције, оставили су запажен допринос бугарској богословској науци.

У крипти храма налази се гробница његовог бившег настојатеља Светог Серафима (Соболева), веома поштованог и у Бугарској и у Руској цркви. Многи православни хришћани у Софији и другим градовима свакодневно долазе да се поклоне његовим светим моштима. Садашњом одлуком власти изражава се и непоштовање осећања верника, који су због прекида рада Подворја сада лишени могућности да посете гробницу.

Груба мера полицијске произвољности коју су предузеле бугарске власти има за циљ подривање традиционално пријатељских односа између двеју сестринских Царкава и да натера братске народе, везане заједничком историјом и заједничком вером, један против другог. Уверени смо да ће планови иницијатора овог тужног чина бити поражени. Московска и Бугарска патријаршија ће сачувати своју заједницу вековима укорењивану  и неће компромитовати историјско памћење наших народа.“


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru