Type Here to Get Search Results !

Цариградски патријарх у Мађарској


Цариградски патријарх Вартоломеј стигао је у среду 20. септембра 2023. у подне на Међународни аеродром Ференц Лист у Будимпешти, допутовавши из Естоније, а у пратњи великог еклисијарха Етиоса, директора Патријаршијске канцеларије.


По доласку авиона Патријарха је у име мађарске Владе примио заменик премијера Мађарске и његов лични пријатељ др Жолт Семјен, који му је уручио букет цвећа у знак своје срдачности и искрених осећања,затим: митрополит аустријски Арсеније, епископ апамејски Пајсије, настојатељ манастира Панонхалма, надбискуп Кирил Хортобађи, у име Католичке цркве, амбасадор Републике Грчке Емануил Апостолакис и Озкан Озкан, саветник Амбасаде Републике Турске у Будимпешти.

Потом је Васељенски патријарх отишао у католички манастир Панонхалма.

У раним поподневним часовима, у срдачној атмосфери протекао је приватни сусрет са опатом манастира, током којег је извршена званична размена поклона. Подсећамо да ће Патријарх учествовати, по позиву, на међународној конференцији о миру у организацији овог манастира у петак, 22. септембра.

Касније се Патријарх сусрео са ученицима средње школе која делује у оквиру овог католичког манастира. Очински им се обратио и говорио о свом свештеничком позиву и сопственом путу од Имброса до Богословске академије на Халки, као и о студијама на европским универзитетима, као што је и Институт за оријенталне студије у Риму, посебно се осврнувши на иницијативе  Цариградске патријаршије да подиже свест о потреби заштите природне средине и Божје творевине у целини, изражавајући задовољство што му се у овом подухвату придружио и предстојатељ Римокатоличке цркве папа Фрања. Пре поласка, Патријарх је поделио сувенире и благослов присутним студентима, који су му упутили дуги и одушевљени аплауз.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com