Type Here to Get Search Results !

Прва година архијерејске службе епископа Јеротеја у Епархији шабачкој


Његово Преосвештенство Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј служио је 18. септембра 2023. године у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу свету Литургију поводом прве годишњице архијерејске службе у Епархији шабачкој.

Саслуживали су: јеромонах Агатангел (Будишин), професор Минске духовне семинарије; протојереј Ђорђе Стојисављевић, шеф Кабинета Патријарха српског; пројереј Велимир Врућинић, настојатељ Саборног храма Светог Георгија у Новом Саду; као и свештенство Епархије шабачке. Благољепију молитвеног сабрања допринео је хор Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскин“ при Црквеној општини новосадској под диригентским руководством ђакона др Владимира Антића.

– Хвала Богу што и данас имамо прилику, као и у предходних годину дана, да се окупимо око Христа и у Христу. Када се окупљамо око Христа онда се окупљамо око Онога који је извор вечности и бесмртности. Окупљамо се око Христа и служимо Христу. Служити Христу значи ићи Његовим путем, а Његов пут је био служење Оцу и послушност Оцу све до смрти на Крсту. Због тога ми као Црква и чланови Цркве да би ушли у Царство Небеско морамо да идемо путем Христовим. Ако испуњавамо вољу Божју онда читаво Тело звучи као један складни хор, производећи један складни тон, једно сагласје, једно велико амин на све оно што нам је Бог дао. Служећи једни другима, покоравајући се једни другима, верни својим пастирима свештеницима, свештеници своме Епископу, епископи Сабору епископа и Патријарху као првоме међу њима, а сам Патријарх епископима и читавој Цркви. Тако живи наша Црква, јер тако живи Бог наш, а служење и послушање у љубави значи да читавим својим бићем желимо да испунимо ту реч и тај благослов који добијамо у Цркви – беседио је владика Јеротеј.

У име свештенства Епархије шабачке, речи благодарности поводом прве годишњише архијерејске службе епископа Јеротеја у Шапцу, изговорио је протојереј-ставрофор Драгиша Стефановић, сабрат Саборног храма у Шапцу:

– Преосвећени Владико, ми Вас данас нисмо заогрнули даровима, него смо се определи за један други поклон. У синовској оданости према Вама и светој Цркви определили смо се да Вам као Ваша духовна деца принесемо отворено срце наше, спремност, а у њему бисер као најлепши дар, дар послушности у којој смо према Вама одговорни да Ваше духовне поуке и наређена прихватимо као дар љубави служења Богу и као такви се покажемо достојни пред лицем Божјим. Нека Бог да да Ваше служење Господу и наредних година буде благословено, а ми да будемо спремни да Вас увек послушамо како би допринели бољитку наше свете Цркве.


Извор: Епархија шабачка