Type Here to Get Search Results !

Почела истрага по људским правима због државног злостављања у Кијевопечерској лаври


Комесар за људска права украјинског Парламента отворио је поступак поводом низа тешких кршења права монаха Кијевопечерске лавре и верника канонске Украјинске православне цркве.


Поступак је у ствари одговор на захтев протојереја Никите Чекмана, адвоката манастира, након посете повереника за људска права манастиру.

У петак, 1. септембра, у манастир је стигао Михаил Серхиович Спасов, представник за једнака права и слободе, права националних мањина и политичке и верске ставове Повереника украјинског Парламента за људска права, посебно ради посете монасима и верницима који су закључани у манастиру већ неколико недеља, саопштава Информативно-просветно одељење УПЦ.

Један монах, о. Варнава је са Спасовим разговарао о томе како је неколико лица затворено у једном од конака већ четири недеље од када је државна комисија надлежна за Лавру затворила територију Доње лавре. Представници власти чак спречавају да се храна доставља закључанима у конаку. Монах је нагласио и да није у могућности да добије неопходан лек за висок шећер у крви.

Један од верника је говорио и о томе како његова породица има дубоке корене у Кијеву, да  многи нараштаји његове породице иду у Лавру на молитву. Он је оно што се сада дешава у манастиру назвао „траумом“.

После посете, Представник Парламентарне комисије за људска права обавестио је  о. Чекмана да је формално отворен поступак ради даље истраге.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com