Type Here to Get Search Results !

Власти циљају на монахиње у манастиру на западу Украјине


Полиција је 4. септембра ујутро опколила Благовештенски манастир у западноукрајинској Тернопољској области, само неколико дана након што су сестре упозориле да би власти могле покушати да затворе њихов манастир.


У суботу, 2. септембра, Телеграм канал Манастирски гласник Украјине известио је:

„Богојављенски манастир у Кремењецу моли да молитвено подржите сестре у понедељак, 4. септембра 2023. године, због претњи противзаконитог затварања манастира.“

Јуче ујутру исти лист је објавио о покушају деложације монахиња:

„Светобогојављенски манастир Тернопољске епархије УПЦ користи комплекс зграда манастира Богојављења последње 32 године. Манастир је, са своје стране, учинио све да и даље легално користи државну имовину (било по праву бесплатног коришћења или по праву закупа). Међутим, држава није предузела потребне радње с тим у вези. А данас, 04.09.2023, ујутру, органи реда опколили су манастир како би га затворили и иселили монахиње. Људима је дозвољен улазак на свето место само уз предочење пасоша. Полиција чека даља упутства надлежних.“

Из Информативно-просветног одељења УПЦ даље саопштавају да је улазак у манастир дозвољен само онима који су пријављени на локалној адреси.

УПЦ напомиње да је манастир последњи пут потписао закуп са државом 2018. године, на пет година. Игуманија Димитрија је послала званичан захтев за продужење уговора, али није добила одговор. Манастир користи објекте већ 32 године.

На снимку који је објавила УПЦ види се неколико десетина полицајаца и неколико полицијских возила испред манастира.

* * *

Манастир Богојављење у Кремењецу основан је као мушки манастир у првој половини 17. века. Године 1725. преузимају га гркокатолици унијати и враћају се у православље тек 1839. године. Манастир је 1953. године претворен у метох, а до 1959. године у њему је живело 67 сестара. 29-30. јула 1959. године манастир је затворен и црква је коришћена као фискултурна сала, док је у манастирској стамбеној згради била смештена болница.

Препород манастира почео је 26. августа 1990. године, када је Проплакана икона Матере Божје, која се пре револуције чувала у манастиру, а после затварања пренета у Почајевску лавру, у литији пренета на своје пређашње место. Монахиње су се вратиле у манастир 1991. године.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com