Type Here to Get Search Results !

Састанак религија у организацији Сант Еђидија завршен поруком мира


Међународни мировни састанак у организацији хришћанске заједнице Сант Еђидија у Берлину завршен је у уторак увече 12. септембра 2023. симболичним мировним поздравом представника светских религија испод Бранденбуршке капије и папином поруком. 


Под мотом „Осмелите се за мир“, највиши представници Цркве, вере и политике у главном граду Немачке размењивали су идеје о разоружању, климатским променама и миграцијама на 20 форума током три дана. Папа Фрања је у својој поруци мира позвао учеснике да предузму храбре кораке ка миру.

Пре мировног поздрава, одн. пољупца мира представници вера окупили су се на разним местима у Берлину да се „моле за мир према својим традицијама“. На пример, Јевреји су се окупили код оближњег споменика убијеним Јеврејима Европе. Тада су сви на Паризер Плацу разменили поздраве мира.

На великом екрану приказане су слике Холокауста, подизања зида, рата у Украјини, избеглица и жртава глади и климатских промена. Потом су сви стали на минут ћутања за жртве терора и насиља. Верски представници су потписали Берлински апел за мир, кардинал Валтер Каспер је то учинио за Католичку цркву, а бискуп Хајнрих Бедфорд-Штром за Протестантску цркву. Симболично, упаљене су свеће и подигнути су плакати са натписом Мир.

У Апел за мир се каже: "Ниједан рат не траје вечно!" и „Мир не значи помирити се са неправдом,“ већ „разбијање зачараног круга сукоба који прети да се бескрајно понавља и који изгледа да нико више не може обуздати“.


Папина порука


Папа Фрања је поново апеловао у својој мировној поруци: „Реализам није довољан, политички разлози нису довољни, претходни стратешки аспекти нису довољни, потребно нам је више, јер се рат наставља. Потребна нам је смелост мира!“ Верници су позвани да "превазиђу зид немогућег, изграђен од наизглед непобитних аргумената и од сјећања на толики бол и тако велике претрпљене повреде. Тешко је, али није немогуће", навео је Папа у својој поруци учесницима.

Он је нагласио да се то односи и на политичаре, одговорне и дипломате. Помолимо се да се отворе путеви мира, посебно за вољену, напаћену Украјину! Мировни састанак заједнице сеже до молитве папе Јована Павла II 1986. у Асизију, на коју је позвао верске великодостојнике из целог света.

Немачки канцелар Шолц је такође говорио, и то као политичар, заступајући гледишта своје владе.

Следећи мировни састанак  у организацији монашке заједнице Санкт Егидија требало би да се одржи у Паризу у септембру 2024. године.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at