Type Here to Get Search Results !

Престони празник храма у Калуђерици

Његово Преосвештенство викарни Епископ јегарски г. Нектарије, служио је на дан молитвеног спомена св. Јоакима и Ане, 22. септембра 2023. године, свету Литургију у велелепном храму посвећеном овим Божијим угодницима, родитељима Пресвете Богородице. 


Владика је у беседи по читању светог Јеванђеља, подсетио сабране на значај смирења, стрпљења и послушања које су поседовали праведни Јоаким и Ана. Иако наизглед обични, али духом веома побожни и верујући људи, својим подвигом и чистотом живота су се удостојили да се кроз њих, преко Пресвете Богородице, чије смо славно рођење претходно јуче молитвено прославили, роди и сам Господ и Спаситељ Христос.

Епископ Нектарије је на крају евхаристијског сабрања освештао славске дарове поводом храмовне славе, које су у име читаве заједнице принели овогодишњи домаћини, Ненад и Милијана Бичанин, са породицом.

Славском сабрању присуствовала је и делегација Градске општине Гроцка, под чијом административном јурисдикцијом се и налази београдско насеље Калуђерица.

Око благољепија и послужења за вернике и госте, домаћински се побринуо старешина храма, протојереј-ставрофор Драган Станишић, архијерејски намесник врачарско-грочански, уз свесрдну помоћ братства ове светиње и црквених одборника.

Градња овог Храма, по много чему јединственом у АЕМ започета је 2003. године, а темеље свтиње је 2005. године освештао блажене успомене Патријарх Павле. Тада започета изградња цркве је и даље у току, а сви су позвани да према могућностима помогну што скорији завршетак ове дивне светиње 


Извор: Радио Слово љубве