Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Богородица је мајка свих нас

На дан када славимо празник Рођења Пресвете Богородице, 21. септембра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету Литургију у задужбини Вожда Карађорђа у Тополи, која овог дана прославља своју славу. Празник Рођења Пресвете Богородице прославља и сама Општина Топола.


Звучни запис беседе


Епископу су саслуживали: протојереји ставрофори Зоран Крстић, Драгољуб Ракић, Миладин Михаиловић и Рајко Стефановић, протојереј Дејан Марковић, протонамесник Марко Стевановић, јереј Урош Костић, протођакон Иван Гашић и ђакон Стеван Илић.

- Није само Пресвета Богородица ходала земљом у Христово време. Она ходи и данас – креће се од дома до дома наших, иде од душе до душе наше! Браћо и сестре, Богородица се моли за нас. Ми осећамо присуство Пресвете Богородице онолико колика нам је вера у Господа. Осећамо онолико колико имамо љубави према Мајци Божијој. Мајка има највећу љубав према деци. Иако имамо своју биолошку мајку, треба да имамо Мајку над мајкама нашим. Сви ми треба да се учимо од ње. Богородица, уистину, осећа наше стање. Осећа нашу радост, и радује се са нама. Осећа тугу, и тугује са нама. Осећа радост када се слажемо; када имамо исту мисао по питању спасења. Она се радује када види да у дому има љубави, слоге и мира. Богородица се радује када у манастиру види љубав, ред и поредак. Мајка је испуњена радошћу! Потребно је да се потрудимо да Мајци Божијој узвратимо на њену љубав и жртву коју она данас подноси Христу ради нас и нашег спасења, рекао је у беседи Епископ Јован. 


Извор: Епархија шумадијска