Type Here to Get Search Results !

Украјинска Свјатогорска лавра добила статус ставропигијалног манастира


Иако се физички налази на територији Доњецке епархије, Успенска Свјатогорска лавра је од 26. септембра ставропигијална установа, директно под архијерејском надлежношћу  Његовог Блаженства митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија.


Ова и друге одлуке донете су на заседању Светог синода Украјинске православне цркве одржаном у манастиру светог Пантелејмона у Кијеву 25. септембра 2023. године.

Упоредо са статусном променом манастира, његов игуман, митрополит свјатогорски Арсеније, раније викарни епископ Доњецке епархије, сада је викарни епископ Кијевске митрополије, саопштава Информативно-просветно одељење УПЦ.

Свјатогорска лавра и њени скитови више пута су били нападнути током рата од прошлог фебруара, претрпевши знатна оштећења. У суботу 23.9.2023. је објављено да су Служба безбедности и војни представници самовољно спречили вернике да посете манастир.

У синодалном извештају се такође наводи да је „дошло до промене игумана Вазнесенско-банченског манастира Епархије черновичко-буковинске“.

Од 2008. године игуман је банченски митрополит Лонгин, отац стотине сирочади, званично признати „Херој Украјине“ и један од најауторитативнијих архијереја УПЦ. Он је међу архијерејима који се суочавају са отвореним прогоном од стране државе, а у јулу је доживео тежак мождани удар.

Синод је објавио и апел епископату, свештенству, монаштву и верном народу УПЦ, позивајући их на усрдну молитву и уздржаност у заштити својих права усред систематског кршења које спроводи држава.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com