Type Here to Get Search Results !

Украјински Синод: Љубите и благосиљајте непријатеље своје, сведочите љубав Христову!


Свети синод Украјинске православне цркве заседао је 25. септембра 2023. под председавањем Његовог Блаженства митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија.


Синод је морао да се састане у манастиру светог Пантелејмона у Кијеву, пошто држава више не дозвољава Цркви приступ њеној Кијевско-печерској лаври.

Архијереји су донели низ административних и кадровских одлука, а такође су издали саопштење архијерејима, свештенству, монаштву и верницима Украјинске православне цркве о изузетно тешким временима са којима се УПЦ данас суочава.

Синод у својој посланици наглашава да УПЦ никада не дели своју паству или украјинско друштво на основу политичког определеља. Штавише, Црква увек помаже свима, чак и онима који не подржавају Цркву.

Упркос прогонима, Црква остаје снажна, а присила и клеветање не могу скренути верни украјински народ с правог православног пута. Међутим, насилно заузимање цркава само спречава да се узносе молитве за Украјину, али они који почине таква страшна дела суочиће се са последицама, јер се Бог не да посрамити, пишу архијереји.

Посебно је срамна ситуација око Кијевопечерске лавре, али архијереји сву наду полажу на Бога, који је увек чувао овај свети манастир.

Синод позива на усрдну молитву посебно за оне архијереје који су суочени са личним прогоном од стране државе фалсификованим кривичним суђењима. И најзад, архијереји подстичу своје стадо да у овим тешким временима имају на уму да су хришћани позвани да воле и благосиљају своје непријатеље и да увек сведоче љубав Христову.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com