Type Here to Get Search Results !

Јеромонах Макарије: Ко живи у заједници са Богом, тај је истински живи човјек


Јеромонах Макарије, игуман манастира Савина у Херцег Новом: Ко живи у заједници са Богом, тај је истински живи човјек


“Данас имамо пуно понуда у овоме животу и свијету који нам нуде и говоре шта је то истински живот и можда је управо то и повезано са јеванђелском мисли која говори да ће се у последња времена појавити многи лажни христоси који ће нудити људима, обећавати бољи живот или неку врсту живота за коју ће се, углавном, показивати да је обмањујуће, на крају. И Христос нас је упозорио на то, да ће доћи таква времена. Данас видимо, ко има очи да види, да има много таквих, али једини истински, прави живот, јеванђелски, истинити, јесте Христос Син Божји. Он је Пут, Истина и Живот. Он је за себе рекао, и Он за себе свједочи, да је Он Пут, Истина и Живот”, казао је јеромонах Макарије,  игуман манастира Савина, за Телевизију Храм у емисији “Врлинослов”.

“И ми, у јеванђелском смислу, сматрамо да једини живот јесте онај живот који живимо у заједници са Богом. Све ван тога, ван Бога јесте, можемо слободно да кажемо, смрт. У том смислу, дакле, онај који живи у заједници са Богом, који је у једном прожимању са Богом, тај је истински живи човјек”, нагласио је игуман савински.

На питање које су постављале све генерације у овом свијету – шта је смисао човјековог постојања у овоме животу, који је смисао живота, о. Макарије је подсјетио на ријечи Светог Серафима Саровског, да је смисао живота да човјек задобије благодат Духа Светога у овоме животу.

“Значи да се човјек сједини са Богом и да тако потврди себе, као што је апостол Павле говорио у својим посланицама: Не живим више ја, него Христос живи у мени. Дакле, смисао тога јесте да човјек задобије благодат, да на њега дође и прожме га та енергија Божија, да се човјек обожи и онда он почиње тек да живи истинским животом”, поручио је јеромонах Макарије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Рубрика