Type Here to Get Search Results !

Храм Светог Саве: Благодарење за испуњење молбе и за свако доброчинство Божије


У недељу 3. септембра 2023. године у заветном Спомен-храму Светог Саве на Врачару, светом Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ липљански г. Доситеј, викар Патријарха српског г. Порфирија у присуству генерала Бобана, пуковника Срђана, кадета 143. и 144. класе Војне академије и 9. класе Медицинског факултета Војномедицинске академије и многобројног верног народа


Владики Доситеју саслуживали су: протојереји-ставрофори Радивој Панић и Александар Илић из Епархије захумско-херцеговачке и приморске, јеромонах Никон из Епархије бачке, протојереји: Ненад Јовановић,

Драган Шовљански и Предраг Продић, јереј Бранислав Кличковић и војни свештеници: мајор Немања Петровић, капетани Славко Папић и Владан Вукојевић из Епархије жичке.

Верном народу обратио се архипастирским словом Владика Доситеј:

“У две еванђелске приче говори се о незахвалности и захвалности. Христос јеврејима прича једну дивну причу. Човек је посадио виноград и обрадио га је оградом. Под виноградом подразумевамо народ божији, а ограда су закони Божији. Испуњавање божијих закона значи да ми њега волимо и љубимо, а Бог нам даје као ограду и анђеле који нас прате и чувају. Када се приближило време бербе господар је послао слуге своје виноградарима да приме плода. Слуге поредимо са светим људима и пророцима. А на крају Бог шаље Сина свога мислећи да ће се постидети. Уместо да се постиде, они још пожелеше да убију Сина. Тада виноград постаје увећан и дат је другим виноградарима. А други виноградари су свети божији људи и апостоли”.

Потом се Владика Доситеј обратио официрима и кадетима рекавши:

“Наш народ поштује официрски чин. Заиста узвишено и часно је бити српски официр, колико је часно толико је и одговорно, јер смо често у ситуацији да бранимо нашу отаџбину. Официри су ти који треба први да реагују. Они су златним словима исписивали странице наше историје. Драги српски официри, пред вама није лак задатак али сетите се својих предака који треба да су вам узори. Хвала вам што се осећате као верна чеда наше Српске Православне Цркве. Дошло је време да вратите славу српскоме народу, а прво својом вером”.

Апостолско зачало прочитао је кадет Миле Личанин, а Хор Храма Светог Саве и појци Храма учинили су својим појањем торжествено литургијско сабрање.

Након свете Литургије Владика Доситеј је прочитао српским кадетима 143. и 144. класе Војне академије и 9. класе Медицинског факултета Војномедицинске академије, молитву благодарења за испуњење молбе и за свако доброчинство божије поводом завршетка студија, те је све официре и кадете покропио светом водом и благословио их. У парохијском дому овим свечаним поводом уприличено је послужење.


Извор: Храм Светог Саве