Type Here to Get Search Results !

Апелациони суд Кијева потврдио пресуду да се сруши црква десетка


Северни привредни апелациони суд у Кијеву потврдио је 14. септембра 2023. ранију одлуку о рушењу толико оспорене цркве десетка (Десятинной церкви).


Садашњу цркву су подигли Кијевљани 2006. године по благослову блаженопоч.  митрополита кијевског и све Украјине Владимира на месту цркве десетка— првог саборног храма Кијевске Русије, који је дигнут у ваздух 1936. године.

Нова црква је вандализована и запаљена 25. јануара 2018. Око 200 бојовника је 3. фебруара протестовало у близини манастира, позивајући на његово демонтирање. Истог дана је  више од 3.000  верника изашло да брани манастир. Бивши игуман Десетинског манастира, Његово Преосвештенство епископ какаровски Гедеон, привремено је лишен украјинског држављанства 2019-2020. године након што говорио о прогону Цркве.

У фебруару ове године Привредни суд Кијева пресудио је да црква задире у територију Националног историјског музеја, у тампон зони споменика Унеска, и због тога мора бути срушена.

Апелациони суд је саслушао представку Цркве, али ју је на крају одбио.

Иронично, украјинско Министарство културе и информационе политике објавило је одлуку да уништи цркву коју су подигли Кијевљани да би обновили своје културно наслеђе, назвавши рушење „победом у борби за [украјинско] културно наслеђе!“


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com