Type Here to Get Search Results !

Украјина оптужила још једног архијереја и два свештена лица


Чак и за време док је комесар за људска права украјинског Парламента покренуо истрагу по многобројним кршењима људских права у Кијевопечерској лаври, украјинске власти настављају да прогоне монахе и свештенство канонске Украјинске православне цркве.


Служба државне безбедности и Национална полиција предале су у уторак 5. септембра 2023. судском систему оптужнице против Његовог Високопреосвештенства митрополита овручког Висариона и двојице његових епархијских свештеника. Као и велики број других архијереја, оптужен је за „подстицање националног и верског непријатељства“, извештава Житомирска филијала Службе државне безбедности.

Служба оптужује јерарха да је лично припремао летке и памфлете који „вређају верски сензибилитет Украјинаца... намећу идеје ’руског света‘, промовишу рат и усађују погледе Кремља на украјинску историју“. Познато је да су такве текстове власти подметале по разним црквеним здањима и да су их држале као доказе против тог архијереја или манастира.

„Деструктивни материјали су умножени у десетинама хиљада примерака, које су секретар епархије и старешина локалне цркве масовно делили међу свештеницима и верницима верске заједнице пограничне области Житомир“, тврди орган за спровођење закона.

Ако буду проглашени кривима, свештеницима прети новчана казна од 500 до 1.000  њихових минималних зарада или казна од 2 до 5 година затвора.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com