Type Here to Get Search Results !

„Ако њега затворите, затворите и нас!“ — Украјинска епархија се залаже за свог прогоњеног архијереја


Међу архијерејима канонске Украјинске православне цркве који су суочени са личним прогоном државних власти налази се и митрополит черкаски Теодосије.


Као и други архијереји, он је лажно оптужен за распиривање верског непријатељства и оправдавање руске агресије. Докази садржани у оптужници тужиоца у мају били су да је архијереј 2020. године наредио стварање нове епархијске веб странице која је користила шаблон Руске православне цркве и имала везе са православним сајтовима у Русији као што су патриархиа.ру (званични сајт РПЦ), правмир.ру и православие.ру.

Архијереј негира све оптужбе и оптужује државу за прогон целе Цркве.

Суд у Черкасу је почео да разматра његов случај крајем прошлог месеца.

У понедељак 4.9.2023. свештенство, монаштво и мирјани његове епархије упутили су апел председнику државе, суду и другим властима, изјављујући да су уз митрополита Теодосија и да ће примити процес против њега као процес и против њих.

„А кад судите Владици, онда судите и нама! Ако хоћете да га затворите, припремите ћелије и за нас!“ – кличе епархија.

Прочитајте целу изјаву у наставку:

Председнику Украјине Володимиру Зеленском,

Државним органима Украјине и Черкаском суду,

Од свештенства, монаштва и монахиња, клирика и мирјана Черкашке епархије Украјинске православне цркве,

Поводом судског гоњења митрополита черкаско-канивског Теодосија, који управља Черкаском епархијом.

Христос посредје нас!

Ове речи треба да звуче снажно и моћно данас у нашем напаћеном украјинском народу. Нажалост, утицајни овог света кренули су опасним путем да деле наше људе на праве и погрешне, своје и туђе, „патриоте“ и „непатриоте“. Као и раније, у данашња времена, Црква Христова је постала највише "туђа" и "друга". За нас вернике ово није изненађење. Ово је речено пре две хиљаде година: Ако вас свет мрзи, знајте да је мене омрзео пре вас. Да сте од света, свет би волео своје (Јн. 15,18-19). И не само што је речено, него је Црква за све време свог земаљског постојања доживљавала сву мржњу и прогон овога света. И чврсто је одолела!

Данас Црква доживљава не нешто ново, већ само незаборављено старо. Многи од старијих свештеника добро се сећају времена када је неко био прогањан, понижаван, осуђиван и затваран у психијатријске болнице, јер је био верник. Данас се опет примењују исте методе: обмана, лаж, доушници, судски прогони.

Поводом заседања „савременог Синедриона“ — суђења митрополиту черкаском и канивском Теодосију, ми, свештенство, монаси, монахиње, клирици и мирјани Черкаске епархије Украјинске православне цркве, сматрамо потребним да изнесемо свој став по овом питању.

Свештенство, игумани и монахиње манастира, клирици и мирјани сједињени су са својим епархијским архијерејем, митрополитом Теодосијем. Судски прогон видимо као покушај власти да изврши притисак на вернике Черкаске епархије и многе верне чланове Украјинске православне цркве, покушај да их застраше. Сведочења доушника и „доказе“ сматрамо измишљеним и неоснованим.

Овај процес против Митрополита доживљавамо као процес против свих нас, вишехиљадитих черкаских чеда.

А кад судите Владици, онда судите и нама!

Ако хоћете да га затворите, припремите ћелије и за нас!

Имамо једно срце и једна уста у слављењу Бога, чврстини у вери, оданости Цркви. У нашој различитости као људи, одржавамо Богом наложену љубав и јединство међу собом. У свим искушењима верници Черкаса стајаће заједно са својим архипастиром.

Али имајте на уму: што више прогоните Цркву Христову, она постаје све јача; што више лажи, увреда и клевета будете нанели Цркви, она ће се уздићи чистија и светија. Ми, верници, бодримо се речима Спаситеља света: У свету ћете имати невољу, али будите храбри; Ја сам надвладао свет (Јн. 16,33). Наша победа је у томе што смо прогањани, суђени, исмевани, а ипак се молимо за оне који то чине. Тучени смо, пљувани, псовани — и ми их благосиљамо. Долазите нам ноћу са претресима, са брусилицама, пајсерима, камењем, покушавајући да нам узмете цркве и наше светиње, али не можете нам узети душе. Можете нас забранити, али не можете украсти нашу веру из наших срца.

Апелујемо на Вас, господине Председниче! Наредите хитно обустављање вештачки измишљеног кривичног поступка против митрополита черкаско-канивског Теодосија и ослободите нашег архипастира од затварања! Чињеница да је неправедно прогањан на основу извештаја „лица са чекићима и брусилицама” евидентна је не само у Украјини већ у целом православном свету!

Апелујемо и на судије овог суђења: ма колико притисак долазио „одозго” и „одоздо”, никада не доносите лажне и злочиначке одлуке! Боље вам је да изгубите положај и посао него да изгубите вечни живот и призовете на себе Божји гнев. Ако под притиском политичара затворите владику Божјег, то вам неће опростити ни потомци ни сама историја.

Такође позивамо целокупну Украјинску православну цркву да очува јеванђелско јединство и љубав међу собом. Будите чврсти у искушењима, усрдни у молитвама за Цркву и наш народ, хитри у добрим делима, непоколебљиви у вери.

Слава Једном Богу!


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com