Type Here to Get Search Results !

14 архијереја на суду, 19 свештенослужитеља лишених држављанства—Украјинска служба безбедности објављује статистику о прогону УПЦ


Украјинска безбедносна служба (СБУ) издала је у среду, 4. октобра 2023, саопштење које у суштини пружа статистичке податке о прогону канонске Украјинске православне цркве.


Од почетка рата, СБУ је „разоткрила“ више од 60 свештених лица„УПЦ-МП“ [Украјинске православне цркве-Московске патријаршије]. Архијереји, чији „злочин“ састоји у чврстом остајању у православљу и који не крше црквене каноне приступањем расколничкој ПЦУ, оптужени су да раде за Руску Федерацију. Они су чак оптужени за продају оружја и дечју порнографију.

Против представника УПЦ, међу којима и 14 митрополита, покренуто је 68 кривичних пријава. СБУ тврди да постоји „20 чињеница издаје, сарадње и саучесништва са земљом агресором“.

Сумња је изнета против 26 оптужених-представника УПЦ, а још 19 је већ добило судске пресуде. Двојица осуђених свештеника размењена су за украјинске војнике које је држала Русија.

СБУ посебно помиње митрополита тулчинског Јонатана, за којег тврди да је „подстицао оружану агресију Руске Федерације међу парохијанима и оправдавао привремену окупацију дела територије Украјине“.

Украјинско држављанство одузето је 19-ци представника УПЦ, међу којима неколицини митрополита, „који поседују руске пасоше и који су ширили прокремаљске наративе о рату у Украјини“.

Више од 177 клирика Руске цркве забрањен је улазак у Украјину.

СБУ тврди да „делује искључиво у оквиру Устава Украјине и важећег законодавства и поштује права сваког грађанина на слободу избора вероисповести и погледа на свет“.

„Али ниједан непријатељски саучесник и криминални елемент неће моћи да се сакрије од правде иза мантије за злочине против Украјине.

Правно одељење Украјинске православне цркве издало је саопштење као одговор на извештај СБУ, у којем се истиче да та организација води „свесну информативну кампању против УПЦ, њених верника и свештенства“, покушавајући да створи негативну слику о УПЦ, „вероватно у интересу трећих лица, што није у вези са задацима који су законом додељени СБУ“.

Правно одељење посебно наглашава да, називајући канонску Украјинску цркву „УПЦ-МП“, Служба безбедности намерно обмањује украјинску јавност како би окренула народ против Цркве.

У Украјини не постоји ниједна регистрована црква Московске патријаршије, потврђују у Правном одељењу, а ниједна парохија УПЦ нема ништа о односима са МП у својим уставним документима. Нити 177 клирика Руске цркве којима је забрањен улазак у Украјину имају икакве везе са УПЦ, наглашава се у одговору Цркве.

У закључку, Правно одељење се нада да ће СБУ прекинути прогон УПЦ и једнострану кампању дезинформисања.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com