Type Here to Get Search Results !

Осуђени архијереј УПЦ са представницима УН за људска права

Службеници у Посматрачкој мисији УН за људска права у Украјини састали су се 28. септембра 2023. са архијерејом Украјинске православне цркве који је летос осуђен на пет година затвора.


Његово Високопреосвештенство митрополит тулчински Јонатан један је од неколико архијереја који су били на мети украјинских власти под измишљеним оптужбама за „подстицање верског непријатељства“ и „оправдање руске агресије“. Он је 7. августа постао први владика који је осуђен на затворску казну од пет година са конфискацијом имовине.

Архијерејеви адвокати се жале и спремни су да поднесу жалбу све до Европског суда за људска права, ако је потребно.

У одбрану митрополита Јован заложио се, међу другима, и Његово Блаженство патријарх јерусалимски Теофил, који је осудио затворску казну украјинском митрополиту. Патријарх Теофил пише да је „са великом тугом“ прочитао писмо Предстојатеља Руске цркве и да и он „најоштрије осуђује ову пресуду“.

А сада изгледа да су то приметили и представници УН. Извештавајући о јучерашњем састанку са представницима УН, Тулчинска епархија пише:

„Протести предстојатеља помесних Цркава и архијереја због измишљених политичких оптужби СБУ против 74-годишњег митрополита тулчинског и брацлавског Јонатана, познатог духовног композитора, који је неправедно и оштро осуђен од стране Градског суда у Виници на 5 година затвора, игноришући све видео чињенице и аргументе одбране, скренули су пажњу Посматрачке мисије УН за поштовање људских права, па и у Украјини. Ова организација је директно добила одговоре од  овог владике на питања која су му постављена.“


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com