Type Here to Get Search Results !

Бојовници „ПЦУ“ насилно заузели цркву Украјинске православне цркве у Адамовка


Дана, 24. септембра 2023. године, присталице расколничке структуре „Православне цркве Украјине“ насилно су заузели Покровску цркву Украјинске православне цркве у селу Адамивка, Хмељницка област Украјине. Ово је известило Удружењеправославних новинара позивајући се на прес-службу Хмељницке епархије.


Напомиње се да је до заплене храма дошло упркос чињеници да заједница Покровске парохије није донела одлуку о преласку у „ПЦУ“ и, у вези са акцијама бојовника, више пута се обраћала властима.

Лажна „парохијска скупштина“ у Адамовки, чији су учесници гласали за прелазак сеоске цркве под јурисдикцију „ПЦУ“, одржана је 2. јула ове године. Истовремено, настојатељ и парохијани храма су били истиснути из сеоског културног центра у коме се гласало. Заједница је пријавила инцидент полицији и регионалној администрацији Хмељницког. Међутим, 19. јула службеници су поново регистровали парохију у расколничку организацију. С тим у вези, верници су се поново обратили полицији, па чак и шефу државе за заштиту, али је њихова жалба била преусмерена назад на обласну администрацију, преноси сајт Православни живот.

Епархија је истакла да локални службеници крше законске норме којима се регулише деловање верских организација, као и објашњења Државне службе Украјине за етнополитику и слободу савести о поступку промене јурисдикционе потчињености верске заједнице у случају да регистрациони орган добија допис у којем се наводи да не мења своју подређеност, а на скупштини нису узели учешће припадници верске заједнице, већ мештани који не испуњавају критеријуме за чланство верске заједнице дефинисане у Уставу. У саопштењу прес службе се напомиње да су „поступци неовлашћених лица која нису били чланови верске заједнице, али су деловали у њено име, као и нерад појединих службеника, довели до заплене Покровске цркве у селу Адамовка и грубо кршење права верника месне верске заједнице“.

„Упркос томе што су присталице ПЦУ заузели Покровску цркву, верска заједница остаје верна Украјинској православној цркви и наставиће свој богослужбени живот у селу Адамивки и браниће своја легитимна уставна права на суду“, саопштила је прес-служба Хмељницке епархије.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru