Type Here to Get Search Results !

Јерусалимски лутерански бискуп: Спољашњи притисак зближава Цркве


Лутерански  бискуп Азар информисао је о тешком стању хришћанске мањине у Светој земљи на годишњем састанку „Иницијативе за хришћански Оријент“ у Салцбургу.


Невоља споља зближила је хришћане и Цркве у Светој земљи. Лутерански бискуп Сани Ибрахим Азар је то истакао у уторак 26.9.2023. у свом предавању на годишњој конференцији „Иницијативе за хришћански Оријент“ у Салцбургу. Бискуп се осврнуо на многе физичке нападе на хришћане и хришћанске установе или на сумњиве трансакције некретнинама у недавној прошлости у којима је црквена имовина била у опасности од губитка. Цркве би сада требало да се удруже против тога. Били би одбијени покушаји појединих политичких снага да преузму поједине цркве и тако растуре  екуменско јединство, рекао је бискуп.

Хришћани су сада само мала мањина у земљи, што младим хришћанима додатно отежава проналажење партнера, наставио је бискуп. Док су се у прошлости људи венчавали унутар своје вероисповести, данас практично постоје само породице мешовитих вероисповести. Услови за живот хришћана су веома тешки, због чега се Црква све више труди да пронађе посао људима или већ смештај.

Успешан велики екуменски пројекат, иза којег стоји свих 13 званичних Цркава у Светој земљи, представља књига за хришћанску веронауку, како је даље рекао бискуп.

Будући да је хришћанско присуство у Светој земљи у опасности из више разлога, овај лутерански бискуп је у свом предавању позвао и на већу солидарност са тамошњим хришћанима: „Посећујте Свету земљу и посетите и хришћане који овде још живе“. За групе поклоника који говоре немачки, то би можда значило да не присуствују служби на немачком језику, већ служби на арапском језику како би ступили у контакт са локалним хришћанима.

Сани Ибрахим Азар је бискуп Евангелистичке лутеранске цркве у Јордану и Светој земљи. Азар, рођен у Либану 1961. године, дипломирао је на Евангелистичко-лутеранској академији у Витлејему. Након студија теологије у Минхену рукоположен је 1988. године. Ожењен је и има троје деце. Ћерка, Сали Азар, је прва пасторка ове Цркве. Након што је радио као пастор младих, Азар је 30 година био пастор Евангелистичко-лутеранске цркве Христа Спаситеља у Јерусалиму. Такође је потпредседник немачке евангеличко-лутеранске школе „Талита Куми“ у Бејт Џалаху. Азар је изабран за бискупа 2017. године, а хиротонисан је и устоличен у Јерусалиму почетком 2018. године у присуству палестинских и јорданских власти.

Присуство протестаната у Светој земљи почело је средином 19. века. Евангелистичко-лутеранска црква је ​​основана 1947. године као немачка мисијска Црква. Постала је аутономна 1959. и чланица  је Светског лутеранског савеза од 1974. године. Има око 3.000 чланова у шест парохија у Јерусалиму, Рамали, округу Витлејем и у Аману (Јордан) и издржава четири школе и  води четири образовна програма у којима се хришћани и муслимани уче заједно.

Хришћани нису уједначене величине у Израелу.. У северном Израелу живи око 135.000 хришћана.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at