Type Here to Get Search Results !

Заклопача: Свечано дочекана копија чудотворне иконе Савинске


Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, у суботу 21. октобра 2023. године у Светотројичном храму у Заклопачи надомак Београда, свечано и молитвено је дочекана копија чудотворне иконе Пресвете Богородице Савинске.

* * *

Манастир Савина - Православна душа Боке Которске

Манастир Савина


Првоизрађену копију чудотворне икона Пресвете Богородице Сависнке, а уз икону и благослов савинске обитељи, донели су јеромонах Макарије, игуман манастира Савина и протопрезвитер-ставрофор Обрен Јовановић, архијерејски намесник херцегновски. Његово Преосвештенство Епископ липљански г. Доситеј, викар Патријарха српског, служио је молебан Пресветој Богородици. У наставку уприличен  је културно-уметнички програм. 

Радост сабрања у Светотројичном храму у Заклопачи, а у окриљу Пресвете Богородице Савинске, биће настављена у недељу, 22. октобра 2023. године, светом Литургијом. 

Пресвета Богородица је, по предању, средином XVIII века сачувала манастир Савину од рушења које је било најављено од стране млетачких власти под чијом окупацијом је Бока тада била. Чудотворна икона Богородице савинске је једна од шест канонизованих чудотворних икона у Српској Православној Цркви. Припада итало-критској уметничкој школи и претпоставља се да је настала у XVI веку.

Још давне 1992. године, боравећи у манастиру Савини, тада, новоустоличени Митрополит Црне Горе и Брда Амфилохије (Радовић), оставио је записан Завет Пречистој Дјеви Савинској:

Пречиста Дјево Савинска милолика, чистота Твога ока и цјеломудрије лика, души ми враћа вид и обнавља стид. Пред Сином Твојим Јединородним, предвечно од Оца дјевствено рођеним од Тебе, Неневјесне, изнедреним у времену да нам сунце вјечног дјевичанства бљесне, јављањем и зовом Тајне небесне. Свезлатне дубине Твоје у мени покајну тугу роје што се претаче у сузу и крик: пред Тобом клечим покајник, обнављам завјет – да неће више авет лицемерја и лажи одводити ме у мрак небитија. Избриши Непорочна у мени, сјећање на трен и прах и даруј да дјевичанске Свељубави дах Христа Спаса сагори у срцу мом коров гњилог привида, да се душа извида цјеломудријем и окрилати попут Гаврила благовјесника Твога, Огњем Духа Светога, небеском росом, Купине Неопаливе.


Приредила редакција портала "Ризница"