Type Here to Get Search Results !

Сентандреја: У сјају прошлости

У четвртак, 12. октобра 2023. године, у Музеју Епархије будимске у Сентандреји свечано је отворена изложба  рестаурисаних старих штампаних књига Библиотеке Епархије будимске.


Госте је најпре поздравио управник Музеја, кустос и историчар уметности Коста Вуковић који је представио најзаслужније стручњаке за обраду и обнову књига које чине ову изложбу.

Његово Преосвештенство Епископ будимски г. Лукијан поздравио је све присутне а затим је говорио о значају делатности спасавања културних и култних добара од пропасти, а што је део духовног и културног наслеђа Епархије будимске, Срба у Мађарској али и део културног наслеђа Мађарске.

Владика је говорио о почетку самог процеса реституције књига у којем је лично учествовао с обзиром да је и сам обрађива „србуље“ испитујући из које је штампарије, из које године, нумеришући листове и утврђујући који листови недостају. Затим би књиге биле уступљене стручњацима Библиотеке Матице српске на обраду.

О значају књижног фонда Библиотеке Епархије будимске говорила је мр Душица Грбић, стручњак Библиотеке Матице српске и руководилац одела за старе и ретке књиге. Она је посебно објаснила услове, начин као и циљ обраде Библиотеке Епархије будимске. Прошле године је објављен каталог књига Библиотеке Епископа будимског Арсенија Стојковића, док је у последњој фази припреме каталог књига библиотеке манастира Грабовца чији добар део чине и рукописне и ретке штампане књиге. Госпођа Грбић је објаснила да се приликом обраде  књижног фонда Епархије будимске указала потреба за рестаурацијом најзначајнијих књига која је и започела на иницијативу Преосвећеног Владике Лукијана. Она је овом приликом посебно захвалила Његовом Преосвештенству Епископу будимском г. Лукијану на благослову, подршци, практичној указаној помоћи приликом припреме књига за обраду, а такође је изразила захвалност и свим службеницима Епархије будимске који су увек били на услузи и помоћи свих ових година.

Директор Библиотеке Матице српске г. Селимир Радуловић говорио је о пројектима које је ова установа успешно остварила и остварује и даље са Епархијом будимском, најсевернијом тачком српске културе у односу на јужну – Хиландар на Светој Гори. Директор Радуловић је нагласио да је Библиотека Матице српске од 1982. године започела обраду књижног фонда Епархије будимске, када је започела обрада Библиотеке Епископа Георгија Зубковића. Ова сарадња је обновљена у новије време на иницијативу Преосвећеног Владике Лукијана 2014. године, када је потписан споразум о сарадњи који се односи на стручну обраду и каталогизацију библиотеке, док је 2018. године због преке потребе очувања српског културног и духовног блага потписан споразум о рестаурацији старих штампаних књига Библиотеке Епархије будимске. Директор Радуловић је нагласио да је до сада обновљено тј. од припасти сачувано 11 књига, а рад ће бити настављен и даље те се очекује да ће се број обновљених књига ускоро повећати. На послетку обраћања, господин Радуловић је прогласио изложбу отвореном а затим је отпевана химна Сентандреје – песма „Ми же Сентандрејци“.

Библиотека Српске православне епархије будимске поседује изузетно значајну збирку старих штампаних књига. У  фонду се налази и један примерак прве српске штампане књиге Октоих првогласник који је штампан на Цетињу 1493. године. У протеклим годинама у рестаураторској радионици Библиотеке Матице српске у Новом Саду комплетном рестаурацијом обухваћено је 11 старих штампаних књига из Библиотеке епархије будимске. На изложби су изложене рестаурисане књиге са обимном попратном фото-документацијом. Изложбом скрећемо пажњу многобројних посетилаца нашег Музеја у Сентандреји на богато српско црквено наслеђе на овим просторима. Изложба  је двојезична са описима паралелно на српском и на мађарском језику и са резмираним информацијама на енглеском.

Покровитељ изложбе је Министарство културе Републике Србије које је на иницијативу Маје Гојковић, потпредседнице Владе и министра културе у Влади Републике Србије, издвојило потребна средства за реализацију.

Изложби су присуствовали њ.е. Биљана Гутић-Бјелица, амбасадор Босне и Херцеговине у Мађарској; министар саветник Александар Лончаревић, отправник послова Амбасаде Републике Србије у Мађарској; Предраг Петровић, помоћник министра грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја; Вера Пејић-Сутор, председница Самоуправе Срба у Мађарској; Љубомир Алексов, српски посланик у мађарском Парламенту; Младен Грујић, директор државне бродске компаније ЈРБ; Милан Николић, начелник одељења лучких капетанија.

Изложба „У сјају прошлости“ је део манифестације Српски дани коју организује Епархија будимска а чији покровитељи су Кабинет Предсједника Републике Српске, Министарство културе Републике Србије док су партнери Амбасада Републике Србије, Њ.Е. Биљана Гутић-Бјелица, Самоуправа Срба у Мађарској, Љубомир Алексов, српски посланик у мађарском Парламенту, Српско позориште у Мађарској, Удружење уметника Круг, Удружење Уметност без граница.


Извор: Епархија будимска