Type Here to Get Search Results !

Литвански верници у литији за мир са чудотворном иконом, којој се придружио митрополит Иларион (Алфјев)


Православни верници из целе Литваније сабрали су се у суботу 7. октобра 2023. у главном граду Виљнусу на Светој Литургији и у литији са чудотворном иконом Богородице Сурдигејевске.


Литванском народу придружио се Његово Високопреосвештенство митрополит будимпештански Иларион (Алфејев), којег је позвао Његово Високопреосвештенство митрополит вилњуски Инокентије. Ово је друга година заредом да се Литванска црква литијски молила за мир у Украјини са иконом, која је једна од најважнијих светих драгоцености литванских православних верника, након што је прошле године после 20 година васпостављена  традиција њеног доношења у главни град.

Сурдигејевска икона, која се први пут јавила на празник Успења 1530. године, донета је у суботу из Кауњаса у манастир Светог Духа, где је богослужење предводио митрополит Иларион заједно са митрополитом Инокентијем и епископом тракајским Амвросијем, преноси Литванска црква.

После Литургије икона је у литији пренета од манастира до Светоуспенског саборног храма. Успут, литија се зауставила код цркве у којој богослужи украјинска православна заједница, а коју опслужује канонски свештеник из Украјине. Овде су митрополит Инокентије и епископ  Амвросије узнели посебне молитве на словенском и литванском за окончање рата у Украјини.

Када је литија стигла до Успенског храма, одслужен је молебен пред чудотворном Сурдигејевском иконом.

После молебна митрополит Иларион се обратио сабраном верном народу. У извештају се подсећа да је он свој пастирски живот започео у Литванији постригом за монаха и рукоположењем за јерођакона и јеромонаха у Виљнусу 1987. године. Почетком 90-их служио је као старешина Благовештенске цркве у Кауњасу, где се икона трајно чува.

Његово Високопреосвештенство позвао је све на очување јединства и оданости Цркви.

Извештај Литванске цркве додаје да је митрополит Иларион својевремено подржао борбу литванског народа за слободу, а чак се појавио на ТВ и молио совјетске војнике да не пуцају у цивиле. Његово Високопреосвештенство је носилац литванске државне медаље „За храброст и самопожртвовање“ за свој тадашњи труд.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com