Type Here to Get Search Results !

Камуфлирани бојовници заузели украјинску православну цркву у селу Драбов, Черкаска област

Дана 4. октобра 2023. године, присталице „ПЦУ“, обучени у маскирне униформе, развалиле су врата и заузели цркву св. Серафима Саровског Украјинске православне цркве у селу Драбов, Черкаска област у Украјини. О томе је Удружењу православних новинара известио настојатељ храма протојереј Димитрије Ивануша.


Према речима свештеника, о одузимању храма је обавештен док је био у дому за старе о којем се  брине парохијска заједница при храму Светог Серафима Саровског. Дошавши у цркву, он и други верници приметили су у порти двадесетак присталица ПЦУ, међу којима и људе у маскирним униформама.

Отац Димитрије је истакао да су „активисти“ развалили бочна врата цркве која воде у олтар и ушли у светињу, након чега је „свештеник“ расколничке структуре, који је дошао са стране, одржао „богослужење“.

Старешина цркве је навео да пристигли припадници реда ни на који начин нису реаговали на отмицу храма, „јер су им представници ПЦУ показали документе о пререгистрацији црквене општине“. Протојереј Дмитриј Ивануша истиче да до заплене није дошло без учешћа локалних власти. Према његовим речима, током ових догађања секретар локалне управе Владимир Мирошник налазио се у близини храма и посматрао акције јуришника.

„Поред врата храма, развалили су и врата трпезарије. Сваког лета, већ десетак година, имали смо дечји камп при храму. У овој трпезарији смо хранили децу. Колико знам, планирају да разваљују врата на згради у кругу цркве у којој се налази недељна школа“, додао је он.

Старешина храма је подсетио да је у јуну 2023. г. његова заједница пререгистрована у „ПЦУ“ без одржавања скупштине. Истовремено је рекао да су верници Украјинске православне цркве одржали два скупа заједнице на којима су гласали за оданост својој Цркви и Његовом Блаженству митрополиту Онуфрију.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru