Type Here to Get Search Results !

Бомбардован манастир светог Порфирија у Гази, можда стотине мртвих

Иако су се раније овог месеца ширене нетачне информације о нападу на православни манастир светог Порфирија у Гази, у коме су од недавних сукоба биле смештене стотине људи, потврђено је да је манастир јуче озбиљно погођен, а неки извори процењују да има стотине мртвих.


Свештени православни ред светог великомученика Георгија извештава:

„Управо смо добили потврду из више извора у Гази да је православна црква светог Порфирија данас бомбардована. Чини се да је архиепископ Алексије пронађен и да је жив, али не знамо да ли је повређен. Не знамо у каквом је стању било ко други од више од 500 људи који се налазе у цркви и манастиру, међу којима је и особа која је била наш извор за већину наших информација.

Бомбе су погодиле две црквене просторије у којима су спавале избеглице, а међу њима су била деца и бебе. Тренутно, преживели траже друге жртве. Наш извор са лица места каже да се процењује да је мртвих 150-200 људи, а очекује се да ће тај број расти како се више људи нађе у рушевини.“

Према извештају новинске агенције Ортходоксиа, Његово Високопреосвештенство архиепископ тиверијски Алексије, који је обећао да ће остати са својом пастом шта год да буде, жив је и здрав.

Напад на манастир долази само два дана након што је погођен паркинг у суседној болници.

„Ракетирали су канцеларије и улаз у манастир. Бомбардовали су их ракетом и цела зграда се срушила. Унутра је било много хришћана, од којих су многи повређени, а имамо и смртне случајеве“, рекао је архиепископ Алексије.

„Морају да доведу булдожере да видимо колико је људи смрвљено“, додао је Његово Високопреосвештенство.

Јерусалимска патријаршија осудила је напад:

„Јерусалимска православна патријаршија изражава најоштрију осуду израелског ваздушног удара који је погодио њен црквени комплекс у граду Гази.

Патријаршија наглашава да гађање цркава и њених институција, уз склоништа која пружају заштиту невиних грађана, посебно деце и жена који су изгубили домове услед израелских ваздушних удара на стамбена насеља у протеклих тринаест дана, представља ратни злочин који се не може игнорисати.

Упркос очигледном гађању објеката и склоништа Јерусалимске православне патријаршије и других Цркава — као што су Епископална црква Јерусалимске болнице, друге школе и друштвене установе — Патријаршија, заједно са осталим Црквама, остаје посвећена испуњавању својих верских и морална дужност у пружању помоћи, подршке и уточишта онима којима је потребна, усред континуираних захтева Израела да се евакуишу ове институције цивила и притисака који се врше на цркве у том погледу.

Патријаршија истиче да неће одустати од своје верске и хуманитарне дужности, укорењене у хришћанским вредностима, да обезбеди све што је неопходно и у време рата и мира.“


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com