Type Here to Get Search Results !

“Подржите Украјинску православну цркву”: Руски патријарх се обратио верским поглаварима у свету


Патријарх московски и целе Русије Кирил позвао је друге цркве широм света и међународне организације да подрже Украјинску православну цркву (УПЦ) у вези са законом који се разматра у украјинском парламенту о њеној забрани, наводи се на сајту Руске православне цркве.


– Молим вас да предузмете све могуће мере да спречите наставак масовног кршења права верника Украјинске православне цркве, између осталог и кроз разговоре у вашој организацији на чијем сте челу о актуелној ситуацији, кроз припреме стручних извештаја, као и слањем специјалних мисија ради утврђивања чињеница – наводи се у поруци.

Како напомиње патријарх, мере за спречавање безакоња могу се предузети пре него што се предлог закона размотри у наредним читањима, као и пре него што ступи на снагу и почне да функционише. Он је додао да УПЦ остаје лишена ефикасне правне заштите у условима угрожености живота и здравља верника. По његовом мишљењу, овакву ситуацију су створили верски екстремисти уз попустљивост власти.

Патријархова порука упућена је папи Фрањи, поглавару Англиканске заједнице, патријарху Коптске цркве и другим поглаварима цркава. Послат је и генералном секретару УН Антонију Гутересу, генералном секретару ОЕБС-а Хелги Шмид и специјалном известиоцу Савета УН за људска права.

Врховна влада усвојила је јуче у начелу нацрт закона број 8371, који предвиђа забрану Украјинске православне цркве Московске патријаршије.


Извор: Новости