Type Here to Get Search Results !

Стручњак упозорава на све веће верске тензије у Етиопији

Амерички религијски научник Остебо: „Нарушено поверење“ због неколико напада у недавној прошлости који су били камуфлирани грађанским ратом. – Политика премијера Ахмеда је учврстила фронтове.


Амерички религијски научник Терје Остебо упозорава на „све веће тензије“ између етиопских верских група. До сада су етнички сукоби и грађански рат "засенили" спорове између муслимана, протестаната и православних, пише Остебо у "The Conversation" (уторак). Премијер и добитник Нобелове награде за мир Аби Ахмед делимично је одговоран за верске тензије.

Остебо, стручњак за Етиопију на Универзитету Флорида, скреће пажњу на низ недавних напада: паљење цркава и убијање свештеника у источној Етиопији 2018. године, уништавање муслиманске имовине током православних прослава 2020. и смртоносни напади на муслимане који су били прошле године. „Такви инциденти пољуљали су поверење између етиопских верских заједница“, рекао је Остебо.

Већина Етиопљана (44 одсто) исповеда православно хришћанство, 31 одсто у ислам и 23 одсто протестантизам. Мање од један одсто од 123 милиона становника јесу католици.

Као разлоге за тензије стручњак наводи ширење ислама и протестантизма, као и одговор Оравославне цркве на њен „све мањи утицај“. Осим тога, премијер Аби је религију учинио делом политичких дебата откако је преузео дужност пре пет година. Ово је учврстило разграничења између њих и подстакло тензије.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at