Type Here to Get Search Results !

Делегација Московске духовне академије посетила Етиопију


Од 24. до 28. септембра 2023. године Обједињени хор Тројице-Сергијеве лавре и Московске духовне академије посетио је Етиопију у оквиру Дана духовне културе Русије који се одржавају у тој земљи.


Дана 24. септембра, у присуству изванредног и опуномоћеног амбасадора Руске Федерације у Савезној Демократској Републици Етиопији, у Руском центру за науку и културу у Адис Абеби организован је наступ хора.

Делегација је 25. септембра посетила административни центар Етиопске Цркве и састала се са председавајућим Одељења недељне школе, архиепископом Абуном Климентом. На састанку су размотрене могућности сарадње Руске Православне Цркве и Етиопске Цркве у области рада са омладином. Истог дана чланови хора састали су се са ученицима недељних школа Етиопске Цркве.

Дана 26. септембра одржан је концерт хора у Богословској академији Свете Тројице у Адис Абеби, главној богословској образовној установи Етиопске Цркве. Затим се делегација састала са ректором академије, архиепископом јужног Омоа, Абуном Филипом, који се захвалио хору на наступу и, као копредседавајући Комисије за дијалог између Руске Православне Цркве и Етиопске Цркве, говорио о развоју билатералних пројеката.

Чланови хора су 27. септембра присуствовали националним манифестацијама посвећеним прослави Воздвижења Часног Крста „Мескел“ у Адис Абеби. Чланови делегације учествовали су у прослави на централном градском тргу Мескел, певајући црквене песме „Крсту твоме” и „Данас виси на дрвету”.

Делегација је 28. септембра била у обиласку планине Ентото и обишла некадашњи дворац етиопског цара Менелика II.

Делегацију су предводили секретар Одељења за спољне црквене послове Московске Патријаршије за међухришћанске односе јеромонах Стефан (Игумнов) и проректор МДА за просветни рад јеромонах Вјачеслав (Сорокин).


Извор: Мospat.ru