Type Here to Get Search Results !

Предстојатељ Асирске цркве од Истока допутовао у Русију


На позив Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила, у Русију је 24. октобра 2023. г. допутовао Предстојатељ Асирске цркве од Истока Његова Светост католикос-патријарх Мар Ава III. Главна сврха посете је прослава 25. годишњице освећења московске асирске цркве Пресвете Дјеве Марије, која има статус Представништва Асирске цркве у Русији.


У делегацији која прати Његову Светост Католикоса су: митрополит Мар Афрем Атнеил, администратор Епархије сиријске; епископ Мар Нарсаи Венијамин, администратор Епархије иранско-јерменске и грузијске; хорепископ Самано Одишо, старешина Асирске цркве Пресвете Богородице у Москви, представник Асирске цркве од Истока у Русији; свештеник Петар Павлов, настојатељ храма Асирске цркве од Истока у Краснодару; свештеник Јефрем Алкхас, старешина Асирске заједнице у Ростову на Дону; ђакон Роланд Бијамов, старији ђакон храма Пресвете Богородице у Москви.

На аеродрому Внуково уваженог госта и његову пратњу дочекали су: епископ краснослободски и темниковски Климент, копредседник Комисије за дијалог Руске православне цркве и Асирске цркве од Истока; јеромонах Стефан (Игумнов), секретар за међухришћанске односе Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршијеи други.

Програм посете обухвата сусрете са Његовом Светошћу патријархом московским и све Русије Кирилом, представницима верских заједница Русије, посете црквама и манастирима на територији Московске и Владимирске митрополије, просветним установама Руске православне цркве.

* * *

Асирска црква од  Истока (пун њен назив – Света апостолска саборна асирска црква Истока) настала је у 1. веку међу становништвом Месопотамије које је говорило арамејски. Према црквеном предању, апостоли Петар, Вартоломеј, Тадеј и Тома проповедали су јеванђеље у Месопотамији. Апостол Тома је донело Радосну вест на јужне границе данашње Индије, где још увек живи значајан број хришћана, међу којима су и верници Асирске цркве од Истока. У време свог процвата (почетком 11. века) утицај ове Цркве протезао се од јужних крајева Сибира на северу до острва Шри Ланке на југу, од Мале Азије на западу до Јапанских острва на  истоку.

Асирска црква од Истока у својим догматским списима прихвата догматске одредбе само прва два васељенска сабора - Никејског (325) и 1. Цариградског (381), будући да је једина Црква „предефеског“ предања у хришћанском свету.

Асирска црква има око 400 хиљада људи, од којих већина живи у дијаспори. У последњој деценији број њених припадника у егзилу значајно се повећао због присилног одлива верника из њихове историјске отаџбине – Ирака и Сирије. Асирци су, као и други хришћански народи Блиског истока, били брутално прогањани од стране такозване ИСИС-а и других терористичких организација и екстремистичких снага.

Асирска заједница традиционално игра истакнуту улогу у јавном животу Русије. Укупно у Русији, али и у суседним земљама, живи око 20 хиљада Асираца, углавном потомака досељеника из бившег Османског царства почетком прошлог века.

Његова Светост католикос-патријарх Мар Ава III рођен је 4. јула 1975. године у САД у породици асирских емиграната. Године 1992. рукоположен је за ђакона, 2006. године за свештеника, а 2008. године хиротонисан за епископа. Од 2015. до 2021г.  био је секретар Синода и председник Комисије за међуцрквене односе и образовање Асирске цркве од Истока, као и копредседник Комисије за дијалог између Руске православне цркве и Асирске црква од Истока.13. септембра 2021. године изабран је на  патријарашки трон.

Као епископ више пута је посећивао пределе Московске патријаршије. Од 11. до 16. новембра 2022. године налазио се у својој првој првојераршкој посети Русији.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru