Type Here to Get Search Results !

Митрополит берлински Марко: Украјинска влада се понаша управо као Лењин и Стаљин

Украјинска влада, која намерава да забрани канонску Украјинску православну цркву, понаша се исто као што су се Троцки, Лењин и Стаљин понашали у прошлом веку, а Цариградска патријаршија се понаша баш као обновитељска „Жива црква“, каже најстарији јерарх Руске православне заграничне цркве.


Његово Високопреосвештенство митрополит берлински и немачки Марко је прошле недеље издао кратко саопштење о актуелном прогону УПЦ, након што је Врховна Рада изгласала предлог закона који има за циљ забрану Цркве на савезном нивоу.

Његова изјава гласи:

Кијевска влада и Рада користе исти трик „лојалности и лојалности свештенства“ са канонском Украјинском православном црквом као што су Троцки и Лењин планирали у марту 1922. године, као што га је Стаљин касније употребио са „Декларацијом лојалности“ (1927) митрополита Сергија (Страгородског).

Сада патријарх Вартоломеј оптужује архијереје УПЦ (као својевремено митрополит Сергије), инсистирајући да саме жртве заиста крше закон и да их зато ваљано прогоне. Управо као што је у то време Константинопољ активно подржавао „Живу цркву“ у корист Лењина и Стаљина, промовишући просовјетску политику да би се помогло тадашњем режиму. Сцена се сада понавља, век касније. Што се тиче слободе вероисповести и вероисповедања, владају само мржња и дубоко гажење елементарних права. Ово је реприза Совјетског Савеза, али под другом заставом.

Апелујем на савест свих који могу директно да делују на ова  садашња догађања и позивам их да се одупру прогону Цркве у украјинској земљи, а све остале да молитвом духовно подрже пут истине.

Берлин-Минхен 7/20 октобар 2023.


+Марко,

митрополит берлински и немачки


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com