Type Here to Get Search Results !

Јеромонах Нектарије (Милошевић) - нови свештенослужитељ Епархије буеносајреске и јужно-центарлноамеричке


Изучавање вјере је најбитније занимање нашег живота, јер вјера једина доноси вјечне вриједности, рекао је владика Кирило на Литургији у Загребу на којој је у чин јеромонаха рукоположио јерођакона Нектарија.


У недјељу Светих Отаца Првог васељенског сабора, 16. јуна, Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, мјестообљуститељ Митрополије загребачко-љубљанске, служио је Свету литургију у храму Преображења Господњег у Загребу. Владици Кирило саслуживало је загребачко свештенство, а хором Саборног храма је дириговала госпођа Олена Циглењак. Евхаристијско славље било је увеличано рукоположењем јерођакона Нектарија (Милошевића), клирика Епархије буеносјареске и јужно-центрлноамеричке у свештени чин презвитера.

Владика Кирило је у бесједи говорио о Оцима Првог васељенског сабора, о васељенском значају одлука које је тај сабор донео, али и о незамјењивој улози цара Константина који је предсједавао сабором.

„Црква се седам вјекова борила против лажних учења. Имали смо седам Васељенских сабора, од којих је први одржан у Никеји 325. године, тако да ћемо сљедеће године прославити јубилеј 1700 година од првог Сабора Цркве.

Дакле, против лажног учења александријског свештеника Арија устали су Свети Оци сабрани у Никеји, међу којима су били свети Николај Мирликијски, свети Спиридон Тримитунски и свети Атанасије Велики. Оци сабора су једногласно, осим малобројних аријанских епископа, осудили учење Арија. Сабором је предсједавао Константин Велики који је и сам инсистирао да се у Символ вјере унесе ријеч једносуштан. Као што знате, ми исповиједамо Господа Исуса Христа, рођеног од Оца, Јединородног и једносуштног Оцу. На грчком се то каже омоусиос, а на латинском консупстанцијале. Свети Оци су објаснили да је природа у Богу једна. Не слична или подобна, него једна природа, а касније, на Другом васељенском сабору ће Кападокијски Оци – Василије Велики, Григорије Богослов и Григорије Ниски помирити на неки начин мисао грчке философије и православне теологије и установити да је у Богу једна природа – Бог је један, али Он постоји у три личности Божанства, од којих је, по православној теологији, Бог Отац узрок свему. Он је узрок рађања Сина и исхођења Духа Светога и, као што то у Символу вјере исповиједамо, Он је Створитељ свега што је створено и све се створило од Оца кроз Сина, у Духу Светоме, како то објашњавају Свети Оци“, казао је епископ и подвукао да „треба да изучавамо нашу вјеру јер је то најбитније занимање нашег живота. Све остало је споредно, јер вјера једина доноси вјечне вриједности, доноси вјечну награду“, рекао је владика Кирило.


Извор: Митрополија загребачко-љубљанска