Type Here to Get Search Results !

Најава: Прослава јубилеја 160 година Цетињске богословије

У организацији Митрополије црногорско-приморске и Богословије Светог Петра Цетињског, одржаће се низ духовно-културнопросветних догађаја поводом, јубилеја 160 година високошколског образовања у Црној Гори и јубилеја прве богословске школе 1863-2023 од 28. до 31. октобра на Цетињу, Цетињској богословији, Подгорици, манастиру Острогу и манастиру Стањевићима.

У суботу 28. септембра у манастиру Острогу биће отварање Научног скупа, који ће благословити и отворити Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, а потом ће своја излагања имати проф. др Саво Лаушевић, Јован Маркуш, Др Дејан Мараш, Александар Вујовић, и протојереј-ставрофор Драган Станишић. Предсједавајући прве сесије биће проф. др Душан Крцуновић.

У наставку Научног скупа у цркви Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици, сесијом којом преседава академик проф. др Синиша Јелушић, своја излаггања ће имати проф. др Душан Крцуновић, проф. др Драго Перовић, протојереј-ставрофор проф. др Борис Брајовић, протојереј-ставрофор проф. др Дарко Ђого.

У сесији којом ће преседавати проф. др Саво Лаушевић своје радове изложиће академик проф. др Игор Ђуровић, академик проф. др Синиша Јелушић, проф. др Александар Клестов и мр Матија Стојановић.

Прослава се наставља на Цетињу у недељу 29. октобра, прво служењем Свете Архијерејске литургије у 9 часова и сесијом у Богословији Светог Петра Цетињског, на којој ће преседавати ректор богословије протојереј-Благоје Рајковић. Своја излагања у Цетињској богословији имаће монах др Павле Кондић, упрабник Архива Митрополије црногорско-примнорске, проф. др Васиљ Јововић, проф. др Будимир Алексић, мр Јоргос Димитријадис.

У сесији којом преседава проф. др Дарко Ђого радове ће казивати др Милена Мартиновић, протојереј Благоје Рајковић, протојереј-ставрофор Бобан Јокић, др Момчило Д. Пејовић.

Увече у 18 часова у манастиру Стањевићи биће освећење и отварање библиотеке блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, где ће своја излагања имати проф. емеритус др Богољуб Шијаковић , са чијим предавањем ће се и затворити овогодишњи Научни скуп.

У понедељак 30. октобра у 9 часова служиће се Света Архијерејска Литургија и годишњи помен Митрополиту Амфилохију у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, а у 16 часова празнично бденије у Цетињском манастиру.

Дијалошка трибина у Црква Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици чији је модератор протојереј-ставрофор Гојко Перовић одржаће се у 20 часова. Учесници су ректори Богословија Српске православне цркве.

На празник Светог Петра Цетињског и Јеванђелиста Луке у уторак 31. октобра у 9 часова служиће се Света Архијерејска Литургија у Цетињском манастиру, док ће у 19 часова бити организована Лучинданска академија у крипти Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици.


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Рубрика