Type Here to Get Search Results !

Прогоњени архијереј УПЦ обратио се Савету за људска права при УН


Његово Високопреосвештенство митрополит черкаски Теодосије, један од многих прогоњених архијереја канонске Украјинске православне цркве који се тренутно суочава са кривичним пријавама, имао је прилику да се обрати Савету за људска права Уједињених нација  9. октобра 2023. године.


Као и други архијереји, и он је лажно оптужен за распиривање верског непријатељства и оправдавање руске агресије. Докази унети у оптужницу тужиоца у мају били су да је архијереј 2020. године наредио стварање нове епархијске веб странице која је користила шаблон Руске православне цркве и имала везе са православним ресурсима у Русији као што су патриархиа.ру (званична РПЦ сајт), правмир.ру и православие.ру.

Он је већ неколико месеци у кућном притвору. Судски поступак против њега почео је крајем августа.

Током саслушања о извештају Високе комисије УН за Украјину, пуштен је видео снимак Његовог Високопреосвештенства који је у то време био у судници (иако је суд, срећом, одбио да пребаци митрополита

Теодосија у притворски центар, иако он остаје у кућном притвору), саопштава Информативно-просветно одељење УПЦ.

Митрополит је рекао:

„Поштовани учесници скупа,

Као грађанин Украјине и епископ Украјинске православне цркве, скрећем пажњу дипломатама, члановима Савета УН за људска права и међународним организацијама на страшну ситуацију у којој се налазе верници Украјинске православне цркве.

Наши верници страдају од насиља, стотине наших храмова су заплењени, Свето-Успенско-Кијевопечерска лавра и Кијевска богословска академија су насилно исељени из својих просторија. Многи епископи и верници Украјинске православне цркве, међу којима сам и ја, суочавају се са кривичним пријавама због наших верских уверења.

Тренутно сам у кућном притвору због својих канонских убеђења и јавних изјава у одбрану Цркве. У међувремену, непријатељска реторика, позиви на употребу силе за заузимање цркава, па чак и акти јавног насиља над нашим верницима остају некажњени у Украјини. Власти масовно доносе одлуке о експропријацији земљишних парцела од наших заједница на којима су верници УПЦ већ подигли цркве. Надаље, украјински Парламент планира да донесе закон о забрани Украјинске православне цркве на територији државе.

Искрено тражим од вас да обезбедите ефикасно придржавање Украјине њених међународних обавеза у погледу верских слобода.“

Захваљујући свом говору, митрополит Теодосије је добио статус заштитника људских права УН, што омогућава да се ресурси организације користе за његову заштиту.

Што се тиче предлога закона о забрани УПЦ, прошле недеље је објављено да је сада прикупљено довољно потписа посланика да се предлог закона уврсти на дневни ред.

Раније на истој седници Савету се обратио о. С. Денисов, руководилац НВО Јавно заступање, који је говорио и о прогону Цркве.

Крајем прошлог месеца представници Посматрачке мисије УН за људска права у Украјини састали су се са Његовим Високопреосвештенством митрополитом тулчинским Јонатаном, који је осуђен на пет година затвора, након чега су обећали да ће присуствовати његовим саслушањима у Апелационом суду.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com