Type Here to Get Search Results !

Турци скинули иконостас, поставили ринг за бокс у цркви на окупираном Кипру


Турске власти које окупирају део Кипра и даље скврнаве и злоупотребљавају тамошње свете православне цркве. Као један од најновијих примера наводимо овај:  црква свете Ане у Китреји, округ Никозија, претворена је у школу бокса. Непознато је шта се догодило са иконама на иконостасу које су уклонили „власници” те школе, преноси philenews.com.


Раније је црква оскврнављена када је била претворена у џамију. Иначе, подигнута је око 1850. године, али је после турске инвазије 1974. године до пре три-четири године дејствовала као џамија. Пошто је временом тешко оштећена, локалне окупационе власти су напустиле зграду и изградиле другу џамију прекопута.

Када су овдашњи православни верници схватили да је објекат напуштен, покренули су иницијативу да га очисте и подигну привремени иконостас, у нади да ће мештани моћи да посећују цркву, бар једном годишње на празник свете Ана (9. децембар).

Нажалост, окупационе власти су тада дале дозволе турским досељеницима да отворе фискултурну салу у цркви, а сада џакови за бокс висе са плафона, а у центру цркве је боксерски ринг.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com