Type Here to Get Search Results !

Турски професор упозорава: Аја Софија ће се урушити ако се не затвори

Тако великом броју посетилаца не би требало дозволити да улазе у Аја Софију, сматра угледни турски историчар и професор. Он је упозорио да ће се храм, ако га власти не затворе, урушити.


Како је пренео  ertnews.gr, турски историчар и професор Илбер Ортаили објавио је пре неколико дана чланак о оштећењима нанетим цркви Божанске Премудрости  - Аја Софији и броју посетилаца који долазе у њу.

„Може ли се толико људи пустити у грађевину стару 1.500 година? Шта ако се не затвори? Очигледно је да толики улазак посетилаца не може бити дозвољен. Зато се мора затворити и обновити. Потребна је стална рестаурација. Ако су паметни, затвориће је. Ако то не ураде, срушиће се“, нагласио је Илбер Ортаили.

Поред тога, у чланку у листу Хуријет, 17. септембра, професор је изразио забринутост због оштећења која су нанета овом верском споменику  - храму због његовог претварања у џамију. Он је, с једне стране, истакао да Аја Софија мора бити затворена на одређено време да би се могли изводити рестаураторски радови. С друге стране, он сматра да је годишњи улазак три милиона верника, поред броја туриста, погубним, како наводи  ertnews.gr.

Према речима турског министра туризма и културе Мехмета Нурија Ерсоја, Аја Софија је примила 21 милион посетилаца откако је пре три године претворена у џамију. Такође, турски министар је пре два месеца најавио пројекте за побољшање стабилности Аја Софије, у контексту рестаурације важних историјских споменика Цариграда.

Занимљиво је да је професор, како преноси  ertnews.gr, критиковао и интервенције урађене на споменику како би се у њему успоставила џамија. Рекао је: „Тоалети и фонтане који би задовољили дневне потребе џамије не могу се поставити у Аја Софију“. „Аја Софија постоји већ 1500 година. Није разумно користит тоалете Аја Софије за дефекацију. Ако сваки посетилац користи чесме и тоалете, како ће издржати канализација испод ове зграде?“ нагласио је професор. „Аја Софија постоји већ 1500 година. Није разумно користити тоалете Аја Софије за дефекацију. Ако сваки посетилац користи чесме и тоалете, како ће издржати канализација испод ове зграде?“ нагласио је професор.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com