Type Here to Get Search Results !

Света Текла – слава Даниловграда


Поводом празника Свете Текле, храмовске и градске славе, Његово Високопреосвештенсто Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, 8. октобра 20203. године, Свету службу Божију у цркви посвећеној овој светитељки у Даниловграду.


Саслуживало му је свештенство и свештеномонаштво Митрополије црногорско-приморске.

Пред почетак Литургије у чин чтеца Владика је произвео Радула Живаљевића, а у току Литургије у презвитерски чин рукоположио досадашњег ђакона Зарију Вуковића.

Потом је предводио празничну литију, која се кретала од цркве Свете Текле до градилишта будућег саборног храма Свете Петке, а онда даље градским улицама, поред зграде Општине Даниловград назад до цркве.

Након Литије је благосиљан и преломљен славски колач.

Митрополит Јоаникије рекао је у архипастирској бесједи да је Свети апостол Павле сијао ријеч Божију и због тога назван учитељем народа.

“Господ Христос је у његовом срцу нашао станиште и покретао његове мисли, његова уста и његве руке на ширење Јеванђеља Божијега, па је преко њега као преко свога одуховљенога органа.проширио Јеванђеље по цијелој тадашњој насељеној васељени око Средоземнога мора”, рекао је Митрополит црногорско-приморки.

Говорећи о Светој Текли, рекао је да је ту ријеч чула млада дјевојка одрасла код незнабожачких родитеља, и примила је у срце своје.

“И просвећена Божјом свјетлошћу и Божјом мудрошћу и Божјом љубљвљу, оставила је све земаљско и кренула за Господом Христом да Њега задобије као што га је задобио и Свети апостол Павле остављајући све друго као трице и кучине. И она је, испуњена благодаћу Божјом због своје вјере, своје ревности чинила многа чудеса, али и изазвала много зависти због тога што се име Божије преко ње прослављало. Свуда се чуло за ту млади дјевојку која чини чуда, па су ђаво, али и зли људи, на сваки начин покушали да је одврате од пута Господњега – да остави свој крст и своју вјеру. Међутим, ништа је, као ни апостола Павла, није могло зауставити. Пострадала је”, казао је Владика Јоаникије.

Додао је да је она због тога међу женама и дјевојкама названа првомученицом, као и Свети првомученик и архиђакон Стефан.

“А зато што је ђирила Јеванђеље Божије и што је пронијела славу имена Господњега од Иконије до Антиохије на Истоку названа је и равноапостолном”, рекао је Владика.

Говирећи о томе како је црква у Даниловграду баш њој посвећена, подсјетио је на предање да је црква долетјела из Ћеклића.

“А ја мислим да има још један разлог. Дубоки су коријени наше свете вјере овдје у Бјелопавлићима. па одавде до Дукље имамо више старих и знаменитих хришћанских светиња: и Мартинићку Градину, и Ђевич-град испод Ћелије пиперске… Па до хришћанске Дукље нашла би се јо по која стара древна светиња”, рекао је Митрополит Јоаникије.

Додао је да смо тек мало завирили у стару преднемањићку историју.

“Лоза Немањића је израсла из старог дубоког хришћанског коријена и са поносом истичемо да су Немањићи родом из Црне Горе, да је Немања рођен на Рибници и да је тамо Немањин град. А исто тако поносимо се што имамо цркву Свете равноапостолне Текле и уздижемо наше очи, бацамо наш поглед на прва хришћанска времена. И гледамо на славу првих Христових мученика – на Светога архиђакона Стефана и Свети равноапостолну првомученицу Теклу. Гледамо на вјеру њихову да бисмо се и ми њиховом вјером оплеменили”, поручио је Митрополит Јоаникије.

Говорећи о градњи саборног храма Свете Петке, Митрополит Јоаникије је казао да из овога малога храма Свете Текле, ниче велики саборни храм.

“Јер, овдје у овоме маломе храму обновила се заедница око Христа Господа, заједница вјерујућег народа, и младих и старих. А та заједница – то је истински храм Божји. Јер, Црква Божија је заједница вјерних сабрана у Христу и око Христа. А исто тако, и освештану грађевину у којој се Богу молимо називамо црквом. То се двоје поистовјећује, јер не може једно без другога. Из ове мале заједнице, из ове мале цркве овдје при овом малом храму ниче овај велики храм. И то је природно, тако то Бог устројава. И ево, овај град освећен овим малих храмом, добиће, ако Бог да, и велики храм”, казао је Митрополит Јоаникије.

Домаћице славе Мирјана Мијаиловић и Милена Стајовић предале су дио славског колача за домаћинство наредне славе Александру Павићевићу.

Потом је приређена богата славска трпеза хришћанске љубави са умјетничким програмом који су извела дјеца полазници школа вјеронауке.

Данашњем славском сабрању у Даниловграду присуствовали су амбасадор Руске Федерације у Подгорици Владислав Маслеников, отправница послова амбасаде Србије у Подгорици Јелисавета Чолановић, посланик из Даниловграда у Скупштини Црне Горе Драган Бојовић, као и предсједник Скупштине Општине Даниловград Велимир Ђоковић са сарадницима.


Извор: Митрополија црногорско-приморска