Type Here to Get Search Results !

Летонска црква примила Свето миро из Москве на неколико месеци после хиротоније епископа без благослова Москве


Делегација Летонске православне цркве посетила је Москву раније овог месеца. Дана 6. октобра 2023. одржан је састанак у канцеларијама Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије у Даниловском манастиру у Москви.


Летонска делегација, састављена од два архијереја, састала се са неколико архијереја Руске цркве, међу којима су били и канцелар Московске патријаршије и митрополит волоколамски Антоније. Према званичном извештају прес службе Летонске цркве, „дошло је до плодоносне размене мишљења о широком опсегу питања од заједничког интересовања“.

И што је значајно, по благослову патријарха Кирила, делегација је примила Свето миро за савршавање Тајне миропомазања у Летонској цркви.

Канонски статус Летонске цркве, којој је 1921. године подарена аутономија у оквиру Московске патријаршије (обновљена 1992), нејасан је већ више од годину дана, што је довело до оштре оцене Светог синода Московске патријаршије у августу.

Летонски парламент усвојио је у септембру 2022.  закон којим се Летонска црква, барем правно, проглашава независном од Московске патријаршије. Летонска црква је прихватила ову одлуку и као одговор на захтеве државе, па је Сабор Летонске цркве одржан у октобру изменио свој статут како би подражао ранију владину одлуку. Чланови Сабора су такође упутили апел патријарху Кирилу да донесе канонску одлуку о статусу Цркве.

Према статуту Московске патријаршије, само Помесни Сабор (који сачињавају епископски, свештена, монашка и световна лица може променити статус неког аутономног тела у оквиру Патријаршије.

Међутим, у јулу ове године, Синод Летонске цркве изабрао је свог епископског кандидата, архимандрита Јована (Липшанса), кога су архијереји потом хиротонисали у августу, без благослова патријарха Кирила и Синода Патријаршије.

Штавише, Његово Високопреосвештенство Митрополит ришки и све Летоније Александар је престао да литургијски помиње патријарха  Кирила на богослужењима.

Касније у августу, Свети синод Московске патријаршије осудио је поступке митрополита Александра и осталих архијереја и поновио да док се не одржи Помесни сабор, статус Летонске цркве остаје исти. Питање признавања хиротоније новог летонског епископа биће поднето на разматрање наредном Архијерејском сабору (веће тело од Светог синода, које чине сви архијереји).


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com