Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Човек се остварује једино у заједници


Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у понедељак двадесет и други по Духовима, у храму Светога Саве у крагујевачком насељу Аеродром.


Звучни запис беседе


Преосвећеном су саслуживали архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, јеромонах Јован (Прокин), јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Александар Ђорђевић.

- Човек је биће које се остварује једино у заједници са Богом и другима. Ако себе ниси остварио у заједници лутаћеш по целоме свету јер себе ниси нашао ту где је Бог послао. Него ми често говоримо и мислимо да нам нека заједница смета због гордости. Лакше ће због гордости и лакше ће неко знање испољавати јер је таквом човеку стало до славе а не до подвига и не до смирења него до гордости. Зато браћо и сестре треба да се руководимо речима Апостола Павла који је упутио древним Римљанима: „Радујте се са радоснима и плачите са онима који плачу, будите једне мисли међу собом“. Зато што не може да буде једне мисли са другима горд човек тражи те друге који ће бити у његовим мислима, и који ће мислити како он мисли, и како је замислио у његовој глави и на свој начин. Нема спасења ван заједнице и нема спасења ван трпљења. Нема спасења ван смирења, рекао је Епископ Јован у беседи. 


Извор: Епархија шумадијска