Type Here to Get Search Results !

Завршена манифестација Српски дани


Манифестација „Српски дани – месец српске културе“ обележила је месец октобар у нашој заједници у Мађарској. Манифестација је установљена одлуком и благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимског г. Лукијана са циљем да из године у годину све више доприноси представљању српске културе у Мађарској. 


Главни организатор манифестације била је Епархија будимска док су покровитељи били Кабинет Предсједника Републике Српске и Министарство културе Републике Србије. Партнери су били њ.е. Биљана Гутић Бјелица, амбасадор БиХ у Мађарској, Амбасада Републике Србије у Мађарској, Самоуправа Срба у Мађарској, Љубомир Алексов, српски посланик у мађарском Парламенту, Удружење уметника Круг и Удружење Уметност без граница из Београда.

Манифестација Српски дани засигурно је остварила циљеве које је организатор поставио. Оно што је најважније обогаћена је српска култура у Мађарској али и културна сцена у Мађарској уопште. Посебно задовољство било је сарађивати са институцијама и удружењима који су нам били партнери у организацији као што нам је свима била част и задовољство радити са дивним уметницима, научницима и културним делатницима али и личностима из света политике и лидерима нашег народа, који су се одазвали и у својој области узели учешће у манифестацији Српски дани.

У оквиру Српских дана наступили су и уметници из још једне наше матичне земље – Републике Српске и то сматрамо посебно значајним јер Република Српска има шта да покаже културној јавности Европе и има са чим да се поноси.

Овом приликом у име организатора још једном захваљујем свим покровитељима, партнерима, учесницима и публици али и медијима који су извештавали током трајања целе манифестације.

Манифестација је трајала од 01. до 30. октобра 2023. године. Свечано отварање манифестације било је 01. октобра ове године у Текелијануму у Будимпешти а Српске дане је отворио председник Републике Српске г. Милорад Додик.

Свечани програм отпочео је интонирањем химни Мађарске и Србије, а затим је октет Богословије Светог Саве из Београда извео химну Републике Српске.

Сабранима се најпре обратио Преосвећени Владика Лукијан који је посебно захвалио председнику Додику и министру Милићевићу на подршци коју наше матичне земље Србија и Република Српска пружају Епархији будимској и српској заједници у Мађарској. Владика је нагласио да је циљ ове манифестацијом да се српска култура у Мађарској врати на место које јој и припада.

У оквиру културно-уметничког програма наступили су Михаило Стевановић, гуслар из Школе гусала Сандић из Бијељине, женска вокална група КУД-а Табан, октет Богословије Светог Саве из Београда, драмска уметница Вјера Мујовић у улози Кнегиње Љубице као и музичка група Вигад.

Окупљенима се у име Владе Републике Србије обратио министар Ђорђе Милићевић, који је пренео подршку Владе Србије нашем народу у Мађарској и изразио задовољство јер учествује у програму који окупља Србе и промовише српску културу на најбољи могући начин.

Председник Републике Српске Милорад Додик захвалио је Преосвећенем Епископу Лукијану на благослову да се установи манифестација „Српски дани“. Председник Додик је говорио о положају Републике Српске али и о напорима да се очува Српска и национални идентитет нашег народа где год се налазио, нарочито у временима каква су данашња – нимало наклоњена Србима. Председник Додик је нагласио значај ширења истине о Србима кроз неговање културе и традиције, а посебно у земљи каква је Мађарска на чему је посебно захвалан премијеру Орбану.

На самом крају обраћања, председник Додик је званично прогласио манифестацију Српски дани отвореном.

Свечаном отварању месеца српске културе присуствовали су још и Жељко Будимир, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Републике Српске, њ.е. Биљана Гутић-Бјелица, амбасадор БиХ у Мађарској, њ.е. Александар Лончаревић, отправник послова Амбасаде Републике Србије, потпуковник Предраг Зељковић, војни аташе, Светлана Станковић, конзул у Амбасади Србије, представници Самоуправе Срба у Мађарској, као и многобројни посетиоци.

У наставку вечери, у Галерији Круг је отворена је изложба о Вилхелмини Мини Караџић аутора Светлане Матић из Беча.


Извор: Епархија будимска