Type Here to Get Search Results !

Јеромонах Макарије, игуман Савински: Будимо загледани у вечност


Јеромонах Макарије, игуман манастира Савина у Херцег Новом служио је у двадесет и прву недјељу по Педесетници свету Литургију у храму савинске светиње.


Звучни запис беседе


Тумачећи зачало из Светој Јеванђеља о Сијачу и сјемену отац Макарије се осврнуо на проблем данашњице, када људи често кажу да не осјећају ништа.

,,Не осјећамо ништа. Зашто? Зато што се бавимо стварима овога свијета, јер нас највише занима шта ради комшија и шта се догађа у свијету, шта ћемо јести, шта ћемо пити, како ћемо зарадити новац, како ћемо себе учинити срећним у овоме свијету. Али овај свијет и овај живот пролазе и чему све то? Оно у шта улажемо то ће бити и плод свакоме од нас“- поучио је отац Макарије.

Савински игуман је цитирао дивну реченицу Светог Јована Златоустог који каже: Многи се плаше шта ће бити са њима у будућности а нико се не плаши вјечнога пакла.

,,То је истина у овоме свијету. Док људи размишљају шта ће и како ће, не питају се шта ће бити са вјечношћу? Шта ако завршиш у вјечном аду удаљен од Бога. Размишљаш ли о томе, човјече! Па зар то није најважније? Ако ту промашиш шта ти вриједи шта год да си радио и добио у овоме свијету. Ништа ти не вриједи јер ништа нећеш понијети осим скрштених руку и својих дјела, дјела љубави, дјела покајања, дјела опраштања, дјела чињења добра и помагања другоме. То ћеш са собом понијети и то једино може да те спасе јер је то оно сјеме које доноси плод у овом животу. То је оно сјеме које је пало на добру земљу, која је наше срце, и које доноси плод љубави у заједници са Христом. У заједници са Богом кроз сједињење са Њим ми добијамо плод љубави којим задобијамо вјечни живот“- казао је, између осталог, отац Макарије.


Извор: Радио Светигора

Рубрика