Type Here to Get Search Results !

Устоличен нови предстојатељ Јапанске цркве


Нови предстојатељ аутономне Јапанске православне цркве Московске патријаршије устоличен је у недељу 22. октобра 2023. у Саборној цркви Васкрсења Христовог у Токију.


Његово Високопреосвештенство митрополит волоколамски Антоније, начелник Одељења за спољне црквене односе, представљао је Руску цркву, која је 1970.г. дала аутономију Јапанској православној цркви, на устоличењу Његовог Високопреосвештенства митрополита Серафима, бившег епархијског архијереја сендајског. Саслуживали су свештеници из целог Јапана, преноси Патриархиа.ру.

Митрополит  Серафим је за предстојатеља Јапанске цркве изабран 29. септембра, после упокојења митрополита Данила, који је Црквом руководио 23 године.

Света Литургија са устоличењем служена је на јапанском, црквенословенском и енглеском језику.

На малом входу канцелар Јапанске цркве протојереј Марк Којка прочитао је одлуку Сабора Јапанске цркве од 28. септембра о избору епископа Серафима Сендајског за архиепископа токијског, митрополита свег Јапана. Митрополит Антоније Волоколамски потом је прочитао указ Његове Светости патријарха Кирила о канонској ваљаности избора.

После отпеваног Трисветог митрополит Антоније је рекао:

Божанска благодат, која свагда исцељује немоћно и надопуњује недостајуће, и свагда промишља о светој православној Цркви Његовој, поставља на престо Светог Архијереја Николаја Јапанског оца нашег Серафима, Његово Високопреосвештенство Архиепископа богоспасаваног града Токија и Митрополита свег Јапана у име Оца. Амин. И Сина. Амин. И Духа Светога. Амин.

Током поновљеног певања „Достојан“, двојица најстаријих клирика Јапанске цркве, протојереј Марк Којка и протојереј Павел Ојкава, три пута су уводили у митрополита  Серафима у епископски трон, након чега је митрополит  Антоније на њега метнуо две панагије и крст — дарове патријарха Кирила.

На крају Литургије митрополит Антоније уручио је митрополиту Серафиму митрополитску мантију голибје боје, белу панакамилавку и по прочитаној молитви - жезло. Затим је прочитао честитку патријарха  Кирила и подарио митрополиту Серафиму архијерејске одежде.

У одговори, митрополит Серафим је изразио своју захвалност патријарху Кирила на очинској бризи за Јапанску цркву и захвалио  митрополиту Антонију на учешће у богослужењу. Он је говорио и о значају очувања јединства православних верника Јапана са Матером Црквом.


За портал "Ризница" с руског превео,

Протођакон Радомир Ракић


Извор: Рatriarchia.ru