Type Here to Get Search Results !

Одржан Међународни научни симпосион поводом стогодишњице часописа „Теологиа“


Васељенски патријарх Вартоломеј састао се 11. октобра 2023. г. у Атинској архиепископији са архиепископом атинским и све Грчке Јеронимом.


Поред Васељенског патријарха, у уторак 10. и среду, 11. октобра, у Атину су допутовали и поједини предстојатељи Цркава и представници других Цркава како би учествовали у раду Међународног  научног симпосионма поводом 100-годишњице часописа „Теологиа” (Богословље). Митрополит китроски Георгије учествује као члан Организационог одбора којим председава архиепископ Јероним.

По одржаном састанку Васељенски патријарх и Архиепископ атински отишли су у атинску Саборну цркву, где је уприличено свечано отварање Међународног научног симпосиона поводом 100-годишњице часописа „Теологија“, у присуству председника Републике Грчке, предстојатеља Цркава, делегација аутокефалних православних Цркава, као и других високих гостију. Отварању Међународне научне конференције присуствовали су чланови Савета министара, ректори универзитета, генерали.

Конференцију је отворио васељенски патријарх Вартоломеј. Потом се на свечаном заседању обратила председница Републике Грчке Катерина Сакеларопулу.

Архиепископ тински и све Грчке Јероним је такође одржао поздравно слово. Он је говорио о значају симпосиона и изразио радост због присуства једног броја предстојатеља православних Цркава из целог света.

„Теологија је нераскидиво повезана са богослужењем“, рекао је он у свом излагању.“ На крају је захвалио присутнима на учешћу и означио крај отварања симпосиона.

Симпосион је се наставио с радом у четвртак, 12. октобра, у Концертној дворани Мегарон у Атини.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com