Type Here to Get Search Results !

Антиохијски и Пољски синод о прогону Украјинске цркве


Архијереји и Синоди широм Православне цркве више пута су иступили у одбрану канонске Украјинске православне цркве под Његовим Блаженством митрополитом кијевским и све Украјине Онуфријем, која се тренутно суочава са озбиљним прогоном од стране државних власти.


Против више архијереја и свештених лица поднете су фалсификоване кривичне пријаве, а један од њих, митрополит тулчински Јонатан, чак је осуђен на пет година затвора, иако се жали на одлуку суда.

А недавно су посланици Врховне раде гласали о закону који има за циљ да потпуно забрани Православну цркву на територији Украјине. Нацрт закона је прошао у првом читању, а проћи ће у другом читању пре него што буде утврђен као закон.

С обзиром на ову ситуацију, Свети синод Антиохијске патријаршије, који се састао прошле недеље у Баламанду у Либану, изјавио је:

„Оци су поновили позив на прекид ратова и сукоба широм света, посебно у Украјини, молећи се за митрополита Онуфрија, предстојатеља Украјинске православне цркве, истинске Цркве чија духовна чеда прогоне локалне власти због вере.“

Његово Блаженство патријарх антиохијски Јован и Антиохијска патријаршија у целини увек су били уз митрополита Онуфрија и канонске Цркве. Патријарх Јован је писао митрополиту Онуфрије у марту:

„С великим болом у срцу издалека посматрамо прогон који Ви и Ваша света Црква подносите Христа ради. Иако смо физички далеко од вас, ми смо Вам близу духом, и пружамо Вам своју руку у овом суморном часу: Ви и Ваше стадо сте у нашим непрестаним молитвама док се молимо Господу за брзи прекид овог трагичног рата и окончање свих претњи вашој светој Цркви.“

Архијерејски сабор Пољске православне цркве, који се састао у уторак 24. октобра 2023. у Варшави, такође се осврнуо на прогон УПЦ:

Оцењено је тренутно стање црквеног живота помесних православних Цркава и  указано на потребу јединства Цркве, које је нарушено неканонском црквеном ситуацијом у Украјини.

„Свети архијерејски синод Пољске аутокефалне православне цркве са великим је запрепашћењем примио вест о делегализацији Украјинске православне цркве од стране државних органа. Архијерејски сабор посебно констатује чињеницу да Црква Христова има онтолошку димензију и да не подлеже људској законској регулативи. Њоме руководи сам Исус Христос, наш Спаситељ. Држећи се речи апостола Павла, Ако је могуће, колико до вас стоји вама, имајте мир са свима (Рим. 12,18), Архијерејски сабор апелује на усрдну молитву за мир у Украјини и Светој земљи, где су почеле борбе које су резултирале губитком невиних живота.“

Пољска Црква се такође више пута показала као прави пријатељ канонске УПЦ и бранилац Православља у Украјини.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com