Type Here to Get Search Results !

Протонамесник Филип Јаковљевић: Христос проповеда и о Христу се проповеда

Причу о сејачу и семену (Лк 8, 5- 15) Господ Христос казује Својим ученицима, али и свим хришћанима кроз векове и нама данас. И за ову, као и све друге јеванђељске приче, карактеристично је да је испричана једноставним речима, јер Господ Христос је желео да Га разуме сваки човек без обзира на ниво образовања. Такође, Он није само причао, већ је Своју веру и животом посведочио, рекао је протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског Г. Исихија. 

„Христос је тај Који проповеда и тај Који се проповеда“, Црква је та у којој проповедају пророци, апостоли, светитељи, мученици и, ево, и ми по својој слабости понеку реч одмуцамо. И тада и увек, Христос проповеда и о Христу се проповеда“, истакао је протонамесник Јаковљевић. 

Сваки човек је по својој суштини добар и треба му увек прићи као таквом. Постоји опасност од ђавољег смућивања човека, али постоји и лек. Христос је победио најтежи демонски производ- смрт, као и грех и ђавола. Сваки човек бира својом слободном вољом коме ће се служити. Свака животна околност, уз помоћ Божју, се лакше решава. Објашњавајући типове људи- слушалаца речи Божје, који су приказани у јеванђељском одломку, он је указао да човек треба да се труди да се у његовом срцу сачува реч Божја, будући да се дешава да је овоземаљске бриге потисну. Кад тако чинимо, Господ ће притећи и свако искушење ћемо пребродити“, објаснио је отац Филип Јаковљевић.


Извор: Радио Источник