Type Here to Get Search Results !

Украјина: Стотине душа на прослави празника Браиловско-почајевске иконе Матере Божје


Стотине монаха и мирјана окупило се ове недеље у манастиру Свете Тројице у Браилову у Виничкој епархији Украјинске православне цркве како би прославили једно од многих духовних блага манастира.


Сваке године 10. октобра прославља се Браиловско-почајевска икона Пресвете Богородице, која датира барем из 17. века.

Ове године Божанслом Литургијом на сам празник началствовао је митрополит могиљовско-подољски Агапит, уз саслужење надлежног епархијског  архијереја митрополита виничког Варсануфија и митрополита житомирског Никодома, архиепископа хмељницког Виктора и локалног и гостујућег свештенства, саопштава Виничка епархија.

Свечаности су се придружиле и игуманије и сестринства још неколико манастира.

На крају богослужења уприличен је празнични опход око манастира са копијом вољене Браиловско-почајевске иконе. За време литије епископи су читали свето Јеванђеље и кропили верни народ светом водицом.

Митрополит Варсануфије је поздравио гостујуће архијереје и свештенство и сав верни народ и заблагодарио им на молитвеном учешћу у радости празника.

* * *

Године 1672, приликом заузимања Подолске области данашње Украјине, Турци су опседали град Браилов. Халил-паша је опљачкао и разорио локалну православну цркву, одневши све њене драгоцености. Тада је нестала Браиловска икона, која је била веома поштована у народу.

Два века касније, 1887. године, протојереј А. Ф. Хоинатски је у једној од цркава Успенске Почајевске лавре пронашао икону са натписом: „Лик чудотворне иконе Богородице Браиловске“.

Проучавајући икону и њену историју, дошао је до закључка да је то копија чудотворне иконе која се некада налазила у Браилову. Уз дозволу управе Лавре, икону је пренео у Браиловски метох 1/14. јуна 1888. године. Налазила се на солеји лево од царских двери у главној манастирској цркви.

За икону је 1890. године урађен оквир сребром пресвучен. Међутим, као и друге драгоцености, и она је нестала после 1917. године, када су безбожне власти опљачкале манастир. Судбина саме иконе је непозната после 1962. године, када је манастир званично затворен. Данас се у манастиру налази копија чудотворне иконе.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com