Type Here to Get Search Results !

825-годишњица Рјазанске епархије


Рјазанска епархија Руске православне цркве прославила је ове недеље велики јубилеј. Епархија је у понедељак, 9. октобра 2023, прославила 825 година постојања у манастиру Светог Јована Богослова, који је прославио и своју храмовну славу.


Божанску Литургију на празник предводио је митрополит рјазански Марко уз епископа скопинског Питирима и епископа касимовског Василија, као и свештенства митрополије.

Рјазањ је у почетку био под надлежношћу черниговског епископа, али је 1198. године основана независна Рјазанска епархија.

Како пише Епархија, најважнија ствар у њеном постојању дужем од осам векова јесу „они свети људи који су је украсили својим подвизима, а сада остају заступници за земљу и пример следећим нараштајима верника“.

У својој речи после Литургије митрополит Марко је рекао:

Данас се сећамо многих, многих посленика наше Рјазанске епархије, која је у то време била много обимнија и већа. Данас се сећамо светих архијереја, мученика, исповедника, монашких светитеља — свих оних људи који чине славу Рјазања, његово духовно богатство.

Сећамо се свих достигнућа и историјског пута Рјазанске епархије на нашој земљи. Шта значи оснивање епархије? Тај црквени живот у Рјазанској земљи се активно развијао. Оснивале су се црквене општине, подизале цркве, настајали манастири... Оснивање епархије је плод духовних процеса који су се пре много година одвијали на нашој Рјазанској земљи. Један од црквених учитеља је приметио: Где је епископ, ту је и Црква, јер је епископ слика Христова…

Радост је што Рјазанска епархија постоји већ девет векова. Током овог времена њене границе су се мењале. Сада је то митрополија са три епархије. Али најважније јето што се током живота епархије људи сједињују са Богом и животом вечним. Апостол и јеванђелист Јован Богослов, завршавајући своје Јеванђеље, пише, обраћајући се читаоцима: „Све је ово написано да верујете и верујући да имате живот у име Исуса Христа“. А ово је главно због чега постоје епархије и сви ми: да би на земљи постојао живот о коме говори апостол и јеванђелист Јован Богослов, и да бисмо сви постали причесници овога Божанског живота.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com