Type Here to Get Search Results !

Румунија: Манастир зановљен после 160 година


Још један румунски православни манастир зановљен након што је био затворен више од једног века.


Његово Високопреосвештенство архиепископ Бузауа и Вранчеа Кипријан прославио је у четвртак препород манастира Браду у општини Тисау округа Бузау, 100 км северно од Букурешта. Богослужењу је присуствовао велики број верника и државних службеника, преноси новинска агенција Базилика.

Архиепископ Кипријан је освештао антиминс за олтар у манастирској цркви, а затим је одслужио Свету Литургију уз саслужење осам јеромонаха, мирских свештеника и ђакона.

„Догађај означава нови почетак монашког живота на овим просторима, иза којег стоје обимни радови на рестаурацији и улепшавању цркве ограђене зидовима – комплекса изграђеног у 16. веку на месту старије светиње, која датира чак два века раније. “, пише Архиепископија Бузау и Вранцеа.

Манастир је затворен на оснопву закона о секуларизацији манастирске имовине 1863. године. Његово поновно отварање подударило се са храмовном славом светог великомученика Димитрија.

Неколико манастира које је затворило Хабзбуршко царство обновљено је последњих година.

Архиепископ Кипријан је у својој проповеди у четвртак рекао:  Доживљавамо дан од посебног значаја, јер смо благословили нови почетак и заједно се молили да свети великомученик Димитрије заштити дела која ће се овде савршавати, као и монахе који ће овде обитавати.”

На крају службе о. Ефтимије (Бургиу) је унапређен у чин протосинђела и постављен за игумана манастира.

* * *

Прво документарно сведочанство о манастиру Браду датира од 15. јануара 1600. године, иако је свештена обитељ много старије – археолошка аистраживања су утврдила постојање монашког живота на месту манастира још од средине 14. века. Постојећа камена црква је из времена владара Радуа од Афумаћа (†1592).

Законом о секуларизацији манастирских поседа  од 29. децембра 1863. године монаштво у Браду је распуштено и  свето место је претворено у парохијску цркву. Епархијски савет је 18. новембра 2022. године решио да се манастир Браду обнови.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com