Type Here to Get Search Results !

Прогоњени архијереј УПЦ упућује своје свештенике како да служе док су прогоњени


Тулчин, област Виница, Украјина, 31. октобар 2023. - Један од украјинских православних архијереја који је лично на мети власти, издао је упутства свом свештенству о томе како да служе под садашњим прогоном.


Његово Високопреосвештенство митрополит тулчински Јонатан осуђен је у августу на пет година затвора и конфискацију имовине због наводног правдања рата против Украјине и подстицања верског непријатељства. Држава је почела да га прогони прошлог октобра, претресајући његов дом и епархијску управу. Месец дана касније, након што је званично обавештен о државној сумњи против њега, морао је на операцију срца.

Епархија је у суботу објавила његова упутства свештенству. Што је најважније, он даје благослов свештенству без цркве да раде у друштвеним предузећима и да богослуже у својим домовима и капелама, или да служи у најближој парохијској цркви.

„С обзиром на оштре насилне прогоне заједница канонске УПЦ и ситуацију око цркава и свештеника Тулчинске епархије УПЦ“, митрополит Јонатан благосиља, ако је потребно, да се литургије радним данима и празницима служе поподне или рано увече „како би верници могли заједно да се моле после посла“.

Он каже да је ова пракса уобичајена у руској заграничној епархији у Немачкој.

Вечерња са правилом причешћа и исповести може се служити пре Литургије, а јутрења са часовима и исповести у зору.

Свештеници могу исповедати и причешћивати парохијане у њиховим домовима.посебно припремљеним Светим даровима

Евхаристијски пост у дане уочи причешћа, у распону од 7 до 1 дана, остаје обавезан, мада га свештеник може скратити или укинути из више важних разлога. Међутим, Дарови се и даље морају примати на празан стомак „са поштовањем, са вером, љубављу и великом радошћу у Васкрсењу Христовом“.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com